MartynJoseph1960

Martyn Joseph

1960

Categorie:

door Rein van den Berg

09-12-2021

Ik kan mij vinden in het openingsnummer, Born Too Late. Ik herken het gevoel dat Martyn Joseph beschrijft, en dan vooral gerelateerd aan, de muziek. Zelf ben ik van 1959, en kreeg muziekinvloeden door van mijn oudere zussen zodat ik nog iets oppikte van Joni Mitchell of CSN&Y. California bezoeken in 1971 zat er niet meer in. Een vriend van mij had the Doors gezien in Los Angeles, en daar kon ik jaloers op zijn.

Martyn Joseph is een gevoelige man, en laat bij voortduring zijn hart spreken. Hij heeft het beste voor met de onderdrukten in de samenleving, en voegt daarbij ook de daad bij het woord. Reisde veel in landen waar strijd wordt gevoerd, sprak daar met de mensen, dus weet waarover hij zingt. Gelukkig blijft hij evengoed gematigd politiek getint in zijn songs, maar wel legt hij gevoeligheden en onrecht bloot. Hij is bovendien enorm productief, en heeft sinds 1983 een vracht aan albums afgeleverd. Buiten live albums en eventuele compilaties om is 1960 zijn 25ste officiële album.

Het is niet dat ik ieder album blief dat van zijn hand verschijnt, hoe attractief hij zijn muziek ook maakt, maar dit album sprak mij wederom ouderwets aan, zodat ik hem domweg niet links kon laten liggen. Martyn Joseph doet gewoon zijn ding, zoals hij dat al jaren doet, en hij weet mij daarmee te raken. Voor mij is dat de essentie van muziek. Hij weet eenvoud een centrale plaats te geven binnen zijn nummers. Het is juist die factor die songs als In Your Arms tot leven wekt. Hij doet je stilstaan bij alledaagse dingen, waar je soms geneigd bent om aan voorbij te lopen. ‘ I’m tired of the question. The weary debate. Stood there a thousand days. Now I’m just gonna wait, in your arms. ’ Mooi hoe hij nog steeds zulke treffende tekst op melodie weet te zetten. Alle waardering.

Genieten van muziek betekent ook daarvoor tijd maken. Hij verdient deze kleine tijdsinvestering. Noemenswaardig zijn de vocale bijdragen van zowel Janis Ian als Antje Duvekot. Alle songs zijn van Martyns hand, op een paar co-writes na, en de verstopte track aan het eind van dit album. Wichita Lineman van Jimmy Webb blijft een geweldige song. Zeker in deze uitvoering, waarbij Martyn kan volstaan met zang en een akoestische gitaar.

Label: Pipe Records


Releasedatum: 19/11/2021