a0313427608_10

Jeff Black

20th Century Recordings 1990-1991

Categorie:

door Rein van den Berg

19-12-2020

Dit idiote jaar zit er bijna op. Bijna tijd voor een nieuw hoofdstuk. Tussendoor eerst nog de feestdagen rond de kerst. De tijd waarin je beseft wat het betekent om familie en vrienden om je heen te hebben. En het is zeker ook een tijd waarin je stil staat bij mensen die er niet (meer) bij kunnen zijn.

Sentiment speelt ook een rol bij dit Jeff Black plaatje. Het lijkt niet eens zo lang geleden, maar man wat was hij nog jong! Wanneer je weet dat Blacks debuut, Birmingham Road, verscheen in 1998, dan realiseer je je dat er een lange aanloop was voordat zijn eigen muzikale carrière serieus van de grond kwam. Hij heeft eerlijk gezegd zijn debuut te danken aan één van de nummers op dit album. Het was omdat de band Blackhawk een countryhit scoorde met Jeffs That’s Just About Right.

Op deze 20th Century Recordings tref je demosongs aan (vijftien in totaal), oorspronkelijk op cassette, waarmee Jeff naam probeerde te maken. Die toenmalige nummers zijn opnieuw ingespeeld met coryfeeën als Sam Bush, Dave Pomeroy, Kenny Malone, Chad Cromwell, etc. Een aantal nummers vind je terug op zijn debuut (een plaat waarop de band Wilco meespeelt – minus Jeff Tweedy) en een aantal verschenen op zijn akoestische soloplaat uit 2008 Mining for Gold, maar de meeste songs lijken mij niet eerder uitgebracht.

De uitvoerende stijl is in grote lijnen amper veranderd. Met die kanttekening dat Jeff anno 2020 een meer gebalanceerd geluid laat horen. Wanneer je de albums uit het begin van zijn loopbaan erbij pakt, dan hoor je de gretigheid van een aanstormende jonge artiest, terwijl bij de huidige Jeff Black vooral berusting naast professionaliteit te horen is. Deze 20th Century Recordings laat je daarmee het beste beluisteren van twee werelden. De ambitie van een jonge hond, die tegelijkertijd wordt getemperd door een onthaaste uitvoering. De muziek van toen wordt in perspectief geplaatst. Net als bij een artiest als Kevin Gordon, krijg ik ook bij Black de indruk dat hij alleen maar beter wordt. Voor de manier waarop Jeff zijn vroegste nummers in een nieuw verfrissend jasje propt heb ik uitsluitend waardering. Hij sluit af met één van zijn mooiste nummers, het gevoelige The Carnival Song.

I’ve been quite the traveler
ever since I hit the road
and the sullen county carnival
has been my earn in gold
I've been quite alone
since I remember when
I turned my ultimatums
into chips and cashed them in        

Label:
Lotos Nile Music


Releasedatum:
03/12/2020