81s6oASwhBL._AC_SL1500_

David Keenan

A Beginner’s Guide to Bravery

Categorie:

door Rein van den Berg

05-03-2020

Wanneer we het over Ierse muziek hebben, dan is mijn eerste associatie: Van Morrison. Een man die een ongekend oeuvre aan de dag heeft gelegd. Zijn veelzijdigheid was, en is, enorm, en daarbij bleef altijd zijn referentie naar de Ierse traditionele muziek als een rode draad doorfilteren, zelfs wanneer hij een uitstapje maakte naar soul of blues. Een band als U2 hoefde voor mij niet zo nodig, ondanks sommige rauwere nummers van Bono en the Edge uit hun beginperiode.

Zelfs iemand als Glen Hansard manoeuvreert op het randje met zijn bombastische uithalen. Hetzelfde heb ik met David Keenan. Beide mannen gaan soms volledig los waardoor ik mij ietwat ongemakkelijk ga voelen. En toch, wanneer ik daarin meega, dan voelt het goed. Ik heb altijd de neiging gehad mijn emotie te camoufleren, echter wanneer Keenan zingt over songs of old (in Tin Pan Alley) dan doet dit iets met mij. Hij raakt mij oprecht. Dit is wat het is met A Beginners Guide to Bravery: je moet hem de gelegenheid geven binnen te komen.

Ierse zangers hebben doorgaans allemaal uitstekende zangstemmen, zowel mannen als vrouwen, Bono niet uitgezonderd. Qua zang is David Keenan niet minder indrukmakend. Wat ik bovendien prachtig vind aan deze nieuwe jonge Ier is zijn verbintenis met de traditionele muziek. Ik hou van het geluid van klassieke instrumenten, en die krijgen de ruimte op dit album.

Het duurde even voordat zijn debuut vrijviel. Verwachtingen waren vanwege live-optredens al op hem vooruitgelopen. In maart treedt hij op in Nederland. Echter Paradiso is onverbiddelijk, het concert is uitverkocht, en helaas behoor ik ditmaal niet tot de gelukkigen. Ben je nog onbekend met David Keenan, dan zou ik zijn Beginners Gidsje tot Moed eens uitproberen. Paradiso trekt de lijn door naar Tim Buckley en Nick Drake, en ik kan beamen dat je iets van hun intensiteit terugvindt in de songs van Keenan en zijn uitvoeringen. Muziek met het hart op de tong.

Label: Rubyworks
Releasedatum: 10/01/2020

Websites

© 2008-2019 Johnny's Garden