bigbandofbrothers

Big Band Of Brothers

A Jazz Celebration Of The Allman Brothers Band

Categorie:

door Ed Muitjens

12-04-2020

Door het project van Bon Curnow in 1994, die de muziek van Pat Metheny en Lyle Mays voorziet van big band arrangementen, raakt producer John Harvey onder de indruk van een dergelijke aanpak. Harvey is op zijn beurt een groot liefhebber van de smeltkroes aan stijlen die The Allman Brothers Band altijd aan de dag hebben weten te leggen. Na diverse mislukte pogingen loopt hij drummer en producer Mark Lanter tegen het lijf met als resultaat de release van deze cd.

Een uitgebreid big band orkest, aangevuld met een ritme sectie inclusief slidegitarist en toetsenist, spelen de tiental covers regelrecht de hemel in. Het album is voortreffelijk geproduceerd, de arrangementen zijn om de vingers bij af te likken en er wordt op een zeer hoog niveau gemusiceerd. Daarbij geven een aantal prima gasten acte de presence zoals Wycliffe Gordon, voormalig Allman Brothers bandlid en slidegitarist Jack Pearson alsook de vocalisten Marc Broussard en Ruthie Foster.

Foster overtuigt als altijd maar ook Broussard weet te verassen en voelt zich hoorbaar als een vis in het water. Maar de kracht van dit album ligt hem toch vooral in de spannende instrumentatie en de afwisselende solo’s tussen de kopersectie enerzijds en gitaar en het Hammond orgel anderzijds. Big Band Jazz en rock worden moeiteloos met elkaar verweven waardoor er op dat gebied bijzonder veel te genieten valt. De plaat bewijst dat, ruim vijftig jaar na het debuut van The Allman Brothers Band, de muziek nog steeds staat als een huis.


Deze review verscheen eerder in popmagazine Heaven.