1568807979_AWITS_Cover500x500wBorder

Jeff Black

A Walk in the Sun

Categorie:

door Rein van den Berg

10-02-2020

 Jeff Black is één van die artiesten die mij bij voortduring blijft boeien. Het begon voor mij bij Birmingham Road, zijn debuut afkomstig uit 1998. Sindsdien verschenen verschillende cd’s van hem, qua hoes veelal uitgevoerd in zwarte, sobere tinten. Niet dat Black een somberman is. Hij is wel nauwgezet. En zijn werkwijze, evenals de muzikale inkleuring, is per project vergelijkbaar. Slordige producties komen in zijn catalogus niet voor. Haarscheurtjes die een naderende kwaliteitsafname verraden evenmin. Sterker, zijn recente platen lijken alleen maar beter te worden, zeker qua klankkleur. Door de jaren heeft hij met noest doorzettingsvermogen respectabele albums afgeleverd en is daarbij trouw gebleven aan zichzelf.

Zijn Mining for Gold is binnen zijn oeuvre het meest basaal te noemen album. Je hoort enkel Jeff zijn zang en een akoestische gitaar in een rauwe productie. Een mooi fysiek exemplaar van dat album was slechts zeer beperkt verkrijgbaar. Een mooi product maken is voor Jeff het doel, zodat geld verdienen amper een rol van betekenis speelt. Break-even is voldoende om een album in tevredenheid af te ronden. Het siert hem.

Hij heeft ondertussen een hechte fanbase opgebouwd. Op vrijwillige basis kun je inschrijven op Jeffs Blacklist, en met een eenmalige bijdrage ondersteun je daarmee rechtstreeks zijn carrière, maar meer specifiek het eerstvolgende album wat op stapel staat. Voor een financiële bijdrage aan A Walk in the Sun was ik juist te laat, de productiefase bleek al afgerond. A Walk in the Sun verschilt muzikaal gezien weinig van zijn voorganger, met het verschil dat een aantal illustere musici meespelen. Op Folklore nam Jeff alle instrumenten voor zijn rekening. Hier schuiven mannen als Sam Bush, Jerry Douglas en Kenny Vaughan voor hem in de bres. Zij hebben hun sporen verdiend, en ze laten horen waarom.

Recent heb ik mijn versterker verruild van een surround exemplaar naar iets eigentijds, waarbij voornamelijk is ingezet op kwaliteit. A Walk in the Sun spat dan ook ouderwets sterk uit mijn speakers. Full Stereo anno 2020 kan niet kapot! Laat de zonnestralen binnen, zo niet, dan vullen Jeff en zijn team de ruimte met zinderende muziek. Overwegend semi-akoestisch, maar ook eenmaal trekken ze flink aan hun stutten. Meer heeft een mens, als ik, niet nodig om optimaal te genieten. Een diepe buiging voor Mr. Black!Releasedatum:
14/02/2020