a2986627572_10

Christian Kjellvander

About Love And Loving Again

Categorie:

door Rein van den Berg

19-10-2020

Muziek die de ziel van Scandinavië blootlegt, zo ervaar ik About Love and Loving Again, het nieuwe album van Christian Kjellvander. Ik kan niet verklaren waarom, maar ik voel mij aangetrokken tot de vet aangezette muzikale landschappen die Kjellvander naar de oppervlakte haalt. Muziek die onthaast, losmaakt van alledaagse beslommeringen. Ik lees dat hij al bekend was met het fenomeen lockdown voordat het een algemene aanduiding werd. Het laat zich gemakkelijk voorstellen dat je opgaat in de uitgestrektheid die Zweden rijk is. Wanneer hij niet onderweg is voor optredens dan leeft hij op het platteland, ergens te midden van nergens. Zelf kom ik alleen uitstekend mijn tijd door, voor een paar dagen dan. Echter, ik ben blij dat mijn vrouw niet zelden ver weg is, en ook als de kat kopjes geeft dan ervaar ik die aandacht als plezierig. Het neemt niet weg dat het heerlijk is om alleen thuis te zijn in deze herfstige periode. Dat zijn tevens de momenten dat ik ongestoord kan luisteren naar de desolate soundscapes van Kjellvander. Muziek die groot gemaakt wordt, breed wordt weggetrokken en uiteindelijk in de stilte wegzinkt.

Kjellvander komt weliswaar oorspronkelijk uit Zweden, maar heeft een groot gedeelte van zijn jeugd doorgebracht in Amerika. Het gevoel ontworteld te zijn zal hem niet vreemd voorkomen. Anderzijds een geweldige ervaring dat hij iets van twee culturen heeft mogen proeven, ook al zijn beide landen westers georiënteerd. Het lijkt mij een enorme verrijking. Hij voelde zich aanvankelijk migrant in zijn vaderland, maar nu zijn eigen kinderen er opgroeien, ervaart hij Zweden als thuishaven.

In mei 2020 kwam Kjell samen met drummer Per Nordmark en Pelle Anderson op Fender Rhodes in de studio te Stockholm. Opnames die tot stand kwamen terwijl de wereld lam gelegd werd door het Coronavirus. De donkere hoes van dit album sluit hermetisch aan bij dit album van Kjellvander, maar toch ervaar ik de doorgaans breed uitgewerkte nummers evenmin als deprimerend. Reden daarvoor zou er beslist kunnen zijn, aangezien Kjellvanders huwelijk onlangs strandde. De teksten zijn voor de luisteraar mogelijk minstens zo cryptisch als de titels. Christiaan blijft en schrijft, volgens eigen woorden, dicht bij zijn hart. Hij wilde zo eerlijk mogelijk zijn. Het is een persoonlijke plaat, waarbij hij in No Grace ook terugkijkt op zijn jeugd. In Trouble is hij open en eerlijk, weinig mild voor zichzelf bovendien. ‘It’s a hard thing to have someone as close as I want to hold you. And it’s a far cry from the life-lying and dark denying that I grew accustomed to.’

Het is te vroeg om te stellen dat dit zijn beste album is. Muziek heeft tijd nodig om te groeien. About Love and Loving Again heeft mij echter stevig te pakken. Van alle artiesten die me lief zijn is Christian Kjellvander wederom een stapje hoger geklommen.

Label:
Tapete Records


Releasedatum:
30/10/2020