Steve_Yanek_CD

Steve Yanek

Across the Landscape

Categorie:

door Rein van den Berg

23-02-2021

Toen ik deze cd in de handen van een muziekvriend zag werd ik meteen nieuwsgierig. Er sprak iets van enthousiasme uit, zijn smaak kennende. Ik las dat een parallel werd getrokken richting Jackson Browne, maar vooral naar California-geluid van de jaren zeventig. Zelf bevind ik mij momenteel in een soort van jaren zeventig revival stemming. En met regelmaat pak ik tegenwoordig muziek erbij die ruwweg de periode tussen 1966 en 1974 bestrijkt. Mijn favoriete muziekjaren.

Ook Steve Yanek was door deze periode in het muzikale landschap geïnspireerd geraakt, en de invloeden vind je terug op zijn debuut Across the Landscape. De opnames zijn al geruime tijd geleden gemaakt, maar het album kreeg in de zomer van 2005 weinig support om zich aan de obscuriteit te onttrekken. Ondanks alle goede intenties kwamen zijn eerste escapades met de muziekwereld amper van de grond. Teleurgesteld liet Steve zijn persoonlijke ambities varen (het volledige verhaal kun je lezen op zijn homepage). Eind 2020 was er schijnbaar ruimte voor een herkansing.

Wanneer je gaat zoeken op internet dan kun je de eerste release nog vinden. Distributie vond toen plaats via CD Baby. Luisterend naar het album Across the Landscape kun je daar niet echt een jaar aan vastpinnen. Je zou hem op de gok wellicht eerder kunnen dateren dan 2005 qua uitvoerende stijl. Het album laat zich nu uitstekend rangschikken als solide gemaakte, doch conventionele americana. Ik ervaar het album allerminst als gedateerd (maar dat zegt misschien meer over mij). De songs hebben een vriendelijk karakter en zijn ambachtelijk gevormd. Er is een evenwichtige verdeling tussen de instrumenten. Geen alles bepalend instrument dat zijn aandacht opeist. Ondanks dat de gitaar op momenten voldoende ruimte krijgt, is er een fijne balans tussen instrumenten. En ook de zang van Yanek (met harmonie van Leah Kunkel) sluit naadloos aan bij het geheel. Het muzikale landschap van dit album is degelijk onderbouwt. Mogelijk niet verwonderlijk, want er zijn uitstekende musici van de partij, zoals de van David Crosby bekende Jeff Pevar. Elf uitermate plezierige nummer die het verdienen om gehoord te worden. Een gevarieerd geheel met een onmiskenbaar retro karakter.

Label:
Primitive Records


Releasedatum:
15/12/2020