81E9vbsSfDL._AC_SL1200_500

Corb Lund

Agricultural Tragic

Categorie:

door Rein van den Berg

31-05-2020

Ik hou het liever simpel. Zijn vorige plaat, Cover Your Tracks, was eigenlijk een soort tussendoortje. Gek genoeg was dat de plaat van Corb Lund en zijn band waardoor de vonk oversloeg bij mij. Voorheen wisten zijn platen mij amper in te nemen, maar de eigenzinnige uitvoeringen van deze recente coverplaat spraken mij enorm aan. De enorme muzikaliteit spatte bijna letterlijk van die plaat. Het maakte dat ik meer ontvankelijk was geraakt voor Corb Lund en zijn specifieke uitvoerende stijl. Eerlijk gezegd keek ik met interesse uit naar Agricultural Tragic. Overigens: dit blijkt ondertussen album nummer twaalf te zijn uit zijn vijfentwintigjarige carrière. Zelf staat Corb weinig stil bij een eventueel verwachtingspatroon, hij blijft stug doorgaan met het fabriceren van zijn toegankelijke Americana, die des Lunds is. Hij trekt volledige americana-subgenres naar zich toe en transformeert ze op eigeninzicht met behulp van eigen songs. Er is ruimte voor zelfspot, de gebruikelijke dosis flauwekul (Tattoos Blues), rockabilly, Texas swing, roots en wat al niet meer.

De ongemeen mooie albumcover schept verwachtingen, en de openingssong 90 Seconds of Your Time opent energiek en veelbelovend deze nieuwe plaat met eigen materiaal. Ook het nummer Old Men roffelt lekker door totdat we in galop verder trekken, om op een ontspannen duet met ene Jaida Dreyer te stuiten. Een nummer dat gaat over de geneugten van whiskyconsumptie. Vervolgens geen Raining Men, maar Raining Horses.

Muzikaal klopt het allemaal, en de teksten zijn niets anders dan onderhoudend/vermakelijk bedoeld. Het album dendert gewoon lekker verder in een korte uptempo song. Ook bij Grizzly Bear Blues ligt het tempo hoger dan wat ik verwacht dat bij beren gebruikelijk is. Ter afwisseling wel eens prettig wanneer een band zichzelf niet al te serieus neemt, en tegelijkertijd een aantal lekkere songs neerzetten. Cowboy songs of countryrock volgens beproefd recept, uitsluitend bedoeld ter entertainment. The Hurtin’ Albertans hebben, wanneer ik ze juist inschat, de tijd van hun leven. Zou mij dan ook niets verbazen dat ze live in staat zullen zijn een extra dimensie toe te voegen. Wie weet kunnen we dat weer eens ervaren zodra het Corona spook voorbij is gewaaid.

Label:
New West Records


Releasedatum:
24/04/2020