a0159917053_10

Gillian Welch and David Rawlings 

All the Good Times are Past & Gone

Categorie:

door Rein van den Berg

26-04-2021

Gillian Welch en Dave Rawlings hoeven hun publiek al lang niets meer te bewijzen. Zij hebben hun krediet jaren geleden dubbel en dik verdiend, en hebben dat vorig jaar nogmaals bevestigd door het uitbrengen van Boots Nr. 2, The Lost Songs. Een werkelijk prachtige collectie aan songs die aanvankelijk uitgesmeerd digitaal verschenen, maar uiteindelijk ook beschikbaar kwamen in een box uitvoering. Vinyl of cd’s, naar keuze. Het album All the Good Times are Past and Gone is eveneens van vorig jaar en is gevuld met respectabele traditionals en covers.

Het stel besloot dit album nu mondiaal uit te brengen, en niet om de distributie langer te beperken tot rechtstreekse aankoop via Acony Records, hun label. All the Good Times are Past & Gone, een nogal fatalistische titel waarvan ik hoop dat ze die niet al te serieus nemen. Soms moet je niet te veel stilstaan bij een tijd die ooit was, of de kansen die je hebt laten liggen, of het succes dat je hebt gehad. Je kunt, of zult de energie nu uit het moment zelf moeten halen. Overigens allerminst getreurd, zolang het muzikale tweetal nog een eerlijke folkrelease kan fabriceren als dit album is niets aan het handje. Daarin zou toch voldoende voldoening moeten zitten, zou je denken. Ik zag gisteren een film van en door Clint Eastwood, The Mule. Een uitgerangeerde hyacintkweker gaat als drugkoerier fungeren voor een Mexicaanse bende, en komt op bejaarde leeftijd tot vernieuwd inzicht. Sowieso alle respect wanneer je als 88-jarige een film van dit gehalte weet te maken.

All the Good Times are Past and Gone bevat dus traditionals, maar ook nummers van Dylan, zoals het uitstekend gecoverde Senor (afkomstig van diens Street-Legal) Mooie kale uitvoering waarbij Rawlings de zang des Dylans naar zich toetrekt. Prachtige muziek voor op de veranda, wanneer je mij vraagt. Je waant je dan ook thuis bij het tweetal, zo direct zijn deze nummers vastgelegd. Summiere instrumentatie verhoogt de beleving.

Een John Prine-cover ontbreekt niet, en Ginseng Sullivan is geleend van Norman Blake’s debuutplaat Home In Sulphur Springs, uit 1972 (Een artiest die thuishoort in de hoek van bluegrass en folk). Je treft een uitstekende selectie aan nummers aan, waarbij je de uitvoering gerust over kan laten aan deze twee. Zelfs met het van Johnny Cash overbekende Jackson komen ze weg. Mooiste uitvoering, in een sowieso ongelooflijk sterk nummer, is wederom een cover van Bob Dylan: Abandoned Love. In de uitvoering van Welch en Rawlings breekt het nummer abrupt af. Dylan schreef deze break-up song tijdens zijn huwelijksperikelen met het voormalige model Sara Lownds (het nummer zou verschijnen op zijn album Desire, maar werd op het laatste moment vervangen voor Joey)

Label:
Acony Records


Releasedatum:
10/07/2020

The Lost Songs