61A0RrkHCeL._SL1000

Chris Knight

Almost Daylight

Categorie:

door Rein van den Berg

01-10-2019

Op basis van de titel, Almost Daylight, zou je bijna kunnen speculeren, die heeft van diep moeten komen. Eerlijk gezegd, ik weet het niet. Het was geruime tijd relatief stil rondom Chris Knight. Zijn laatste album, Little Victories, verscheen in 2012. Samen met producer Ray Kennedy was besloten er een ongepolijste plaat van te maken. Geen akoestisch materiaal ditmaal. Het geluid van dit album moest nog verder aansluiten bij de levendige beelden die Chris Knight schetst. Verhalen over mensen die de bestaansmogelijkheden niet aangereikt krijgen op een presenteerblaadje. In de wereld van Chris Knight kunnen zijn karakters het zich niet veroorloven om kansen te laten schieten.

Hij werd echter een paar jaartjes ouder, waardoor ruimte ontstond voor loutering. Naast het ruige was plaats voor tederheid. Er is zelfs ruimte voor liefde. Chris Knight is afkomstig van het ruraal gelegen plaatsje Slaughters te Kentucky. Als vijftien jarige leerde hij zichzelf gitaarspelen en probeerde John Prine´s nummers zo vlekkeloos mogelijk na te spelen. Op zijn vorige albums stonden uitsluitend zelfgeschreven nummers, maar met die regel breekt Almost Daylight. Ditmaal tref je twee coversongs aan. Flesh and Blood van Johnny Cash (hij vertolkte dit nummer al eerder, in 2002, op een verzameld eerbetoon aan de Man in Black getiteld Dressed in Black) en Mexican Home, dat dit album afsluit, is van zijn eerder genoemde held, John Prine.

Prine maakt zelfs extra sier door bovendien een deuntje mee te zingen. Knights vorige albums werden steevast ontvangen met gunstige kritieken, en deze schaart zich daar naadloos tussen. Qua thematiek is Knight wellicht milder, maar muzikaal trekt hij ouderwets van leer. Wanneer deze man zou verschijnen op een Nederlands podium dan wordt het dringen in de zaal. Almost Daylight verschijnt op 11 oktober en is, afwijkend van eerder albums, bovendien verkrijgbaar als vinyl.

Ouderwets sterke plaat met een ongekunstelde en lekker in het gehoor liggende groove!

Label:
Drifters Church Productions/ Thirty Tigers


Releasedatum:
11/10/2019