163777114_1484917355049402_6769931716452990416_o copy

David Munyon

American Guitar

Categorie:

door Rein van den Berg

06-04-2021

Een persoonlijkheid als David Munyon ligt mij na aan het hart. Ergens ben ik jaloers op de gevoelsmens die hij is, terwijl ik besef dat ik niet zou kunnen leven zoals hij. Ik neem tegelijkertijd aan dat hij geen moment met mij wil ruilen. Ik kreeg de indruk dat de laatste jaren structuur een groter onderdeel van zijn leven uitmaakte. Het verklaart wellicht waarom zijn vrouw (Dixie Blue) hem wederom in haar leven had geaccepteerd. Van alcohol blijft hij af. Al jaren. Ik lees tot mijn spijt dat 2020 een verschrikkelijk jaar is geweest voor beiden. De gezondheid van Sharon had zwaar te lijden. Baarmoederhalskanker, een stevige operatie, en chemo sindsdien. Daarnaast was Davids woontrailer door een vallende boom veranderd in een puinhoop. We worden allemaal gevormd door dingen die ons overkomen, naast de keuzes (de goede, en minder goede) die we maken. Het lot bepaalt in grote mate hoe je wordt gevormd. En Munyon werd wellicht daardoor niet voor niets muzikant. De condities maakten van hem de opmerkelijke persoon die hij is, en de muziek die daarbij hoort.

Dit album, American Guitar, werd opgenomen in de kelder van een vriend te Birmingham, Alabama. Het is de volledige sessie, en laat zich beluisteren in exact dezelfde volgorde als toen deze opnames (vier november vorig jaar) gemaakt werden.

Het zal geen verdere uitleggen behoeven dat American Guitar geen vrolijke plaat is. Het zijn ook niet specifiek songs die recentelijk zijn ontstaan, of een persoonlijke weerslag vormen van de afgelopen periode. Evengoed vind je naast zijn gebruikelijke sobere voordracht (solo akoestisch) humor, maar sombere scenario’s zoals in It’s Raining in my Dreams hebben de overhand. ‘I been cryin’. ‘cause it seems I can’t get past this love I’m loosing. I been kicking at the wind again. And he’s laughing. ‘cause he’s got his arms around the girl I said was mine. You’d think a looser, could ever win.’ Om te bepalen of dit album tot zijn betere behoord is dit stadium te vroeg, maar een nummer als Beautiful Magnolias ervaar ik als uitzonderlijk. Ook het laatste nummer van American Guitar, het a capella gezongen I Am Here Waiting For You is van een verstilde poëtische schoonheid.

David Munyon wist mij jaren geleden te fascineren met zijn eenvoudige liedjes, en de zwakte die ik heb voor hem, en zijn muziek, is sindsdien ongewijzigd. Teksten die je pakken, en tegelijkertijd doen relativeren.

Label:
Mobile Home Records


Releasedatum:
16/04/2021

Big Shoes

Dresden, You Are So Lovely

In the Netherlands ’96

Slim Possibilities