81jg2K28ZbL._AC_SL0500_

Suzanne Vega

An Evening of New York Songs and Stories

Categorie:

door Rein van den Berg

22-09-2020

Ik ben gek op de ingetogen zang van Suzanne Vega, maar een uitgesproken fan ben ik niet van haar. Ik ken haar primair van haar eerste twee albums, en werd jaren later opnieuw verliefd op haar uitvoerende stijl vanwege haar Close-Up serie, een boxje met zes schijfjes rijk aan akoestische, demo en live uitvoeringen. Vega puur, zogezegd. De eerste vier zijn ook afzonderlijk uitgebracht.

Suzanne is een eersteklas verhalenvertelster, zij rijgt de nummers amusant en zelfverzekerd aan elkaar op deze avond te New York. Ze is er weliswaar niet geboren, maar verhuisde na de scheiding van haar ouders redelijk vlot naar Manhattan. Ze werd geïnspireerd door musici als Bob Dylan, Leonard Cohen en Lou Reed. Het maakt dat een coverversie van Walk On The Wild Side in Suzanne’s uitvoering hier uitstekend tot zijn recht komt. Het album is mede een ode aan de stad waar ze opgroeide, en waar ze aan verknocht raakte. Ze memoreert dat ze ondersteboven was van haar eerste Lou Reed-concert. Het gaf de toenmalige negentienjarige nieuwe inzichten, die haar hielpen bij teksten die ze voortaan zou schrijven.

Op An Evening of New York Songs and Stories brengt ze een aantal van haar meest iconische nummers ten gehore, naast een aantal meer obscure opnames. In deze voortreffelijke liveregistratie wordt ze terzijde gestaan door haar eeuwige gitarist Gerry Leonard, Jeff Allen als bassist, en Jamie Edwards op toetsen. Ik ken weliswaar de meeste nummers die gespeeld worden, maar raak andermaal niet op ze uitgekeken. Dit zijn het soort concertjes waarbij ik graag in de zaal had willen zitten. Wie weet wat de toekomst nog biedt. Aan Mrs. Vega zal het vast niet liggen. Jammer dat Corona een streep door de rekening trok, wellicht biedt 2021 uitkomst. De dubbel LP bevat extra nummers.

Label: Cooking Vinyl
Releasedatum: 11/09/2020

© 2004-2021 Johnny's Garden