5f4a040881882f928876e7846037aab28b7b6683ff8f615a0b577e0df25dc66ca5962a7073df7e504566cdb47babd056136b58e55627dcbae82e812d8aea30a3.jpeg

Matt Patershuk

An Honest Effort

Categorie:

door Rein van den Berg

04-11-2021

Matt Patershuk heeft een nieuwe plaat afgerond, met de passende titel An Honest Effort, een oprechte poging. Herkenbaar voor iedereen veronderstel ik, want ondanks onze beste intenties komen verwachtingen niet altijd uit de verf, bekeken vanuit andermans perspectief. Ik kan Matt via deze weg geruststellen (mocht hij dat nodig hebben), want wat heeft hij wederom een voortreffelijke plaat gemaakt. Het is zijn vijfde titel, en dat zijn intenties oprecht zijn blijkt uit zijn oeuvre. Je hoeft er alleen maar even voor te gaan zitten, en te luisteren, en ik ben overtuigd dat Matt je weet te overtuigen van positieve bedoelingen met zijn verhalen.

Mijn persoonlijke favoriet is momenteel het fantasievolle Jupiter the Flying Horse. Een circuspaardje. Voorlopig, want ondanks verschillende luistersessie ben ik nog lang niet uitgekeken op deze Honest Effort. Net als zijn vorige platen groeit dit album naarmate je het vaker hoort. Lekkere aangenaam kabbelende nummers. Muziek die ergens het midden houdt tussen authentieke folk en country. Behalve Patershuk en Dawson hoor je Jeremy Holmes op bas en mandoline. Gary Craig levert zuivere percussie. Fats Kaplin is van de partij, en Keri Latimer geeft een vrouwelijke touch met haar harmony zang.

Het album beperkt zich vanzelfsprekend niet tot het verhalende karakter van de plaat alleen, dat zou te summier zijn, er wordt bovendien heerlijk gemusiceerd. Vooral het subtiele gitaarspel op het nummer Sunny, maar ook in Turn The Radio Up spreekt mij enorm aan. Het is mij niet duidelijk of Matt Patershuk zelf verantwoordelijk is voor dat gitaarspel, of de immer en alom vertegenwoordigde Steve Dawson. Ik vermoed de laatste. De nummers nemen je stuk voor stuk bij de hand en brengen je naar een wereld van goede bedoelingen. Hij doet niet zijn best om op Tom Waits te lijken, wat niet wegneemt dat er verschillende nummers bij zijn die zich kunnen wedijveren met het best van deze Amerikaan. Zijn songs boeien en zijn innemend tegelijkertijd, net als de aankleding ervan. Patershuk zelf komt uit Canada, en woont in Alberta met zijn gezin. Hij is autodidact. Volgt zijn eigen kompas. Ook dat strekt tot aanbeveling. Ik luister graag naar mensen die zichzelf zijn, en niet schuwen om dat te delen. Niet op een belerende wijze, of voor persoonlijk gewin, maar ter opluistering en vermaak. Het leven is soms al complex genoeg, en op de lichtpuntjes die Matt Patershuk aanbiedt moeten we zuinig zijn. Beter dan een Honest Effort wordt het niet. Een duidelijke aanrader voor de duistere dagen naar het einde van dit jaar.

Label:
Black Hen Music


Releasedatum:
19/11/2021

If Wishes Were Horses

Same As I Ever Have Been