meredithbragg-inquiry

Meredith Bragg

An inquiry into the nature of pressure waves

Categorie:

door Ed Muitjens

03-05-2020

Hoe stof je een flinterdun stukje karton af waarin een cd zit? Even goed blazen, denk ik hoewel ik ook eerlijk moet zeggen dat ik “An inquiry into the nature of pressure waves through eleven songs, vol.1” (alleen de titel al…) van Meredith Bragg met zijn band The Terminals best regelmatig uit de kast trek. Vaak om weer even dat bijzonder fijne nummer, “My only enemy“, te horen. Het neemt me mee terug naar de dagen dat een aantal gelijkgestemden op het forum van Johnny’s Garden, soms met de snelheid van een mitrailleur, elkaar beschoten met nieuwe muziektips. Veel daarvan is langs mij heen gegaan, maar deze Meredith Bragg cd uit 2005, ook één van die tips, is blijven hangen.

Niet dat deze muzikant aan de oostkust hierna veel furore heeft gemaakt. Een jaar later verscheen nog een EP en in de jaren 2007 en 2011 de albums “Silver Sonya” en “Nest“. Die zijn overigens volledig langs me heen gegaan en daarna werd het vooral erg stil rondom Bragg. Raadpleging van zijn Facebook pagina leert dat hij, als muzikant, voor het laatst op 25 januari 2012 iets over een optreden heeft gepost. Hij had 249 hele volgers. Ondanks dat het waarschijnlijk volslagen nutteloos is, heb ik daar vandaag persoonlijk 250 volgers van gemaakt. Als signaal dat hij verdorie niet vergeten is. Want de man maakte destijds wel een bijzonder mooie plaat waarbij naast drums en toetsen ook een hoofdrol was weggelegd voor cello en vibrafoon. Indiepop van een singer-songwriter. Zo kun je de muziek wellicht het beste omschrijven en in nummers als “Work and winter” en “Seventeen” komt hij verdomd dicht in de buurt bij Elliot Smith. En dat is niets minder dan een compliment.

Naar het album bij een platenzaak op zoek gaan is volslagen nutteloos. Het is niet meer leverbaar. Zelfs op Spotify vind je het niet meer terug. Wel die albums uit 2007 en 2011. Maar mocht je dit flinterdun kartonnen hoesje met cd aantreffen in een tweedehands platenzaak, aarzel dan niet. Blaas het stof er dan gewoon even vanaf en leg die paar Euro’s ervoor neer. Wellicht ben je dan uiteindelijk net zo teleurgesteld als ik dat er nooit een volume 2 is verschenen.

Label:
Kora Records


Releasedatum:
12/06/2005