Andrew-Duhon-False-River

Andrew Duhon

False River

Categorie:

door Rein van den Berg

20-01-2019

Ergens in de laatste maanden van 2018 kwam ik tot de conclusie dat ik genoeg cd’s en lp’s heb staan om de rest van mijn leven mee voort te kunnen. Vanwaar die verzameldrang? En voor wie of waarom? Probeerde ik mijzelf iets te bewijzen? Uiteraard had ik mij voorzien van aannemelijke excuses, terwijl aan het eind van mijn leven de hele zooi met grote waarschijnlijkheid bij een kringloop of Marktplaats belandt. En ja, er zullen met vaste regelmaat prachtige muziekalbums verschijnen, wat altijd zo zal blijven. Kwalitatief sterke platen zijn niet voorbehouden aan de geestdrift van de jaren zestig of zeventig, ook al behoren die jaren tot de periode die mij het meest aanspreekt. Ik was gevangene geworden van een door mijzelf gecreëerde perceptie. We zijn slechts aanbelandt in de eerste maand van het nieuwe jaar, en tot dusverre waren de verleidingen beperkt. Er was nog geen reden om te bezwijken. False River van Andrew Duhon kwam naar boven drijven omdat deze titel genoemd werd op een paar aansprekende eindejaar lijstjes. Ik kende zijn vorige album, het uitmuntende The Moorings, en daarom was verder geen ondersteunende motivatie nodig om dit album te kopen. Mijn intuïtie, waar het muziek betreft, heeft mij zelden teleurgesteld. Zijn muziek sluit aan bij de zachte kant van mijn persoon. Ik heb mij nooit geschroomd om ervoor uit te komen dat ik een liefhebber was van zachtaardige, doch bedachtzame muziek. Anderzijds een stevige rockplaat schuw ik evenmin. De stijl, de uitvoering, is minder relevant, vermoed ik, het gaat mij om de intentie van de artiest, het gevoel dat hij weet te leggen in zijn muziek en wanneer deze voegt met hoe ik muziek beleef. Daar kan ik blij en voldaan van worden. Iedereen vindt zo op hun manier de muziek die hem aanspreekt, en die van Andrew Duhon ervaar ik als van alle tijd. De artiest moet dicht bij zichzelf blijven, en wanneer die muziek vervolgens dicht bij de luisteraar komt kunnen we spreken van een missie geslaagd.  Mooi toch? Andrew Duhon is Amerikaan, en de plaat werd opgenomen te Nashville TN. Eigenlijk ben ik een beetje klaar met wat zoal uit de Verenigde Staten komt, maar graag maak ik een uitzondering maken voor deze muziek. Geen poeha, of andersoortige zelfverheerlijking. Schijnbaar bezit het land van de uitgestrekte mogelijkheden toch nog iets wat de aanwezigheid van boerenverstand verraadt.