a0435242087_10.jpeg

Danny George Wilson

Another Place

Categorie:

door Rein van den Berg

09-10-2021

Nadat The Famous Mad Mile was verschenen bleef ik mij verbazen waarom de erkenning voor deze artiest uitbleef. Ik was in 2005 aangenaam verrast door de americana die deze Britse muzikant ten tonele bracht. Solo is Danny van een volstrekt ander kaliber dan wanneer hij vergezeld gaat van zijn Champions. Ongetwijfeld verschillen de meningen hieromtrent, maar voor mij persoonlijk voel ik mij meer aangetrokken tot het ingetogen karakter van zijn soloplaten. Ook Another Place weet mij enorm te boeien. Een ietwat rauwe, zich meer kwetsbaar opstellende, Danny George Wilson treedt hier op de voorgrond. Noemenswaardig zijn muzikale gasten die bijspringen, zoals Jeff Tweedy’s onmiskenbare gitaarspel in We’ve Got a Lot to Learn, en de zang van Emma Swift (bekend van haar Blonde on the Tracks, met Dylan-covers). Tekstueel een paar in het oog springende referenties naar songteksten van Carly Simon, en naar Neil Young. Nou is de geest van Neil Young en Wilco sowieso wel aanwezig op Another Place. Niet dat deze plaat op alle fronten betekenisvol is, maar het ongedwongen sympathieke karakter weet enorm te charmeren. Mij althans.

Mooie dromerige, romantische songs, zoals het afsluitende nummer Inbetween the Love. Waardering voor Danny dat hij het over deze boeg gooit. Searching for Lost Future opent het album, en geeft daarmee aan dat Danny onverminderd geïnspireerd is, en behoefte had om eens uit een ander vaatje te tappen. Daarmee valt hij qua klankkleur terug op The Famous Mad Mile. Een ontwapenend nummer als Sincerely Hoping had zomaar op een willekeurige Wilco plaat kunnen staan. Hij suggereert zoekende te zijn, terwijl ik ondertussen terdege de indruk krijg dat hij exact weet hoe hij een luisteraar aan zich weet te binden.

De herfst is officieel begonnen en met Another Place weet Danny George Wilson in deze nazomer de zonnestralen naar binnen te loodsen. De erkenning is inmiddels al ingelost, terwijl ik hoop dat hij met dit album de laatste twijfelaars over de streep weet te trekken. Hoe vaker ik de plaat speel, des te meer vat hij krijgt op mij. In Heaven For Hiding, wanneer het tempo wordt opgevoerd, komen the Champions bijna om de hoek kijken. Mooie ongecompliceerde americana. Gelukkig hoeft niet iedere plaat betekenisvol te zijn. Gewoon goed is goed genoeg. Oordeel zelf! Danny George Wilson krijgt je volgens mij vanzelf in de Right Place.

Label:
Loose Music/ V2


Releasedatum:
15/10/2021