joni_mitchell-archives1

Joni Mitchell

Archives – Volume 1

Categorie:

door Rein van den Berg

03-02-2021

Mijn eerste kennismaking met Joni Mitchells muziek was haar album For the Roses, dat ik van mijn zeven jaar oudere zus kreeg. Als rijpende puber kon ik mij gemakkelijk voorstellen dat Joni zich rechtstreekst tot mij richtte, zo direct ervoer ik haar teksten. Zoals mijn jongste zoon later The Lion King keer op keer bekeek, zo absorbeerde ik de muziek van Joni. Behalve met regulaire albums die ik later kocht, zoals Blue, was ik enorm ingenomen met een live bootleg-lp die ik bezat, waarin ze naast haar muziek ook aansprekende verhalen vertelde. Haar vroegste albums wisten mij eerst minder te bekoren, overwegend vanwege haar hoge zangstem. Dit bleek slechts een tijdelijk obstakel. Na Don Juan’s Wreckless Daughter brokkelde mijn interesse voor Joni langzaam af, terwijl ik evengoed haar lp’s bleef kopen tot Chalk Mark in a Rain Storm. De echte magie zoals die voorheen was verdampte echter. Night Ride Home was mijn eerste Joni Mitchell cd-aankoop. Er verscheen daarnaast zoveel andere muziek, waardoor mijn aandacht zich verplaatste, maar Joni had zich toen al ingeprent, onder de huid.
Eind 2020 overwoog ik deze box met subtitel The Early Years 1963 – 1967 te kopen, maar twijfelde vanwege de stevige prijs. Er ligt tenslotte genoeg op de plank. En ik stelde mijzelf de vraag: ‘Ga ik daadwerkelijk vijf cd’s beluisteren met oud materiaal?’ Gek genoeg bleek dat geen relevant voorbehoud, want ik heb ze integraal achter elkaar gespeeld. Fantastisch en indrukwekkend hoe goed de muziek en haar zeggingskracht in haar beginperiode was!

Ondanks dat mijn grootste waardering voor haar muziek de periode was die Blue tot Hejira bestreek, wat blijkt deze box een lust voor het oor. Uitsluitend opnames van vóór haar eerste officiële debuut in 1968. Schijfje nummer 1 begint circa 1963. Joan Anderson die zichzelf begeleidt op ukelele. Ze opent met radio-opnames van de traditionele folksong House of the Rising Song. Veelal traditionals die eerste schijf, en ook Woody Guthrie komt voorbij, en op schijf drie zelfs een cover van Neil Youngs Sugar Mountain. Little Green, een sleutelnummer uit haar oeuvre, wordt later vastgelegd op Bue, maar vertolkte ze al live in 1967.

Technisch klinkt het allemaal uitstekend, en ondanks dat het een allegaartje aan opnames betreft, doet het weinig fragmentarisch aan. Thuisopnames, demo’s, radio-opnames en liveoptredens zijn vakkundig aan elkaar geregen. Eigenaardig om te beseffen dat we inmiddels ruim vijftig jaar verder leven. Een mooi document voor de jeugd van nu om wellicht eens te beluisteren, terwijl ze Joni’s biografie erop naslaan. Benieuwd of dit hen anno nu nog net zo weet te overdonderen als dat het mij deed zo rond 1972/1973.

Archives is geen slordig afgeraffeld geheel. Allerminst. Zoals we van Joni gewend zijn, een tot in detail gedocumenteerd resultaat. Luistermuziek in topvorm, en wellicht vind je tijd het interview te lezen met Cameron Crowe dat is afgedrukt in het boekwerkje.

Label: Rhino Records


Releasedatum: 30/10/2020