41Ds-PMTR+L

The Kinks

Arthur Or The Decline And Fall Of The British Empire

Categorie:

door Ed Muitjens

25-04-2020

Het feit dat 50 jaar geleden het album Arthur Or The Decline And Fall Of The British Empire van The Kinks verscheen wordt gevierd met een anniversary-uitgave. Na een in 1965 door de V.S. ingestelde boycot, waardoor optredens er vier jaar niet mogelijk waren, steeg de band uit Noord-Londen artistiek gezien tot grote hoogte. Na de blues en rhythm & blues van de beginperiode kleurde het palet aan stijlen in de tweede helft van de jaren ’60 rijker. De albums Something Else uit 1967 en het daarop volgende The Kinks Are The Village Green Preservation Society, één van de eerste conceptalbums, worden gezien als hoogtepunten.

Arthur mag in één adem met die twee platen worden genoemd. Dat is ook niet vreemd, aangezien zanger Ray Davies tussen beide albums door was begonnen te schrijven aan Arthur. De aanleiding was de plotse emigratie naar Australië van de oudere zus van Ray en Dave Davies met haar man Arthur en hun zoon Terry met wie Ray Davies een bijzondere band had. Davies trok dit gegeven door naar het uiteenvallen van het Britse Rijk in- en vlak na de oorlog. The Who trok destijds met de rock-opera Tommy volle zalen. Arthur zou dan ook in beginsel als televisiestuk gebruikt worden. Dat laatste heeft nooit plaatsgevonden.

Ondanks de grote diversiteit aan stijlen blijft het album anno 2019 nog fier overeind staan en het opgepoetste geluid zorgt ervoor dat de nuances in een nummer als Australia, met fraaie psychedelische invloeden en Beach Boys-achtige koortjes, goed hoorbaar zijn. Maar voor de echte Kinks-fan heeft schijf twee misschien wel de grootste meerwaarde. In dezelfde periode nam Dave Davies namelijk een soloalbum op dat, behoudens enkele singles, nooit is uitgebracht. De verstandhouding tussen de broers Davies was nooit optimaal. Ray was ouder, talentvoller en dominanter waardoor liedjes van Dave Davies slechts sporadisch op albums van The Kinks zijn terug te vinden dan wel mede zijn voorzien van de naam Ray Davies omdat hij kleine aanpassingen toepaste. Op dit soloalbum bewijst Dave Davies dat ook hij in die tijd een prima songsmid was. De typische jaren ’60 popliedjes, die minder divers van aard zijn, vormen een mooie aanvulling op het repertoire van de broers Davies.