81cuF3uoVlL._AC_SL1200_

Joseph Parsons

At Mercy’s Edge

Categorie:

door Rein van den Berg

19-11-2020

Parsons gaat al een tijdje mee in de muziekwereld, en hij steekt op zijn nieuwste, At Mercy’s Edge, energiek van wal. Bij eerste beluistering kwam het mij een beetje aanvliegen, en was ik naarstig op zoek naar een rustmomentje. Wanneer je vaker afspeelt blijkt (realiseer ik me nu) dat ik een ouwe zeur ben. Joseph Parsons heeft er zin in, en waarom dan niet die energie delen met een luisterend publiek? Niet alles wat Parsons in zijn loopbaan heeft gedaan houdt stand. Dat geldt echter allerminst voor dit album, Parsons is namelijk on the top of his game! At Mercy’s Edge kan, terugkijkend, wel eens zijn meest geïnspireerde album ooit blijken. Conventionele productie uitgevoerd door een geoliede machine. Een gevarieerd repertoire aan strakke songs. Naarmate het album vordert, wordt je aandacht steeds meer nadrukkelijk gepakt. Fijne zalvende achtergrondzang van Emily Ana Zeitlyn in het nummer One More klinkt evenmin verkeerd.

Terwijl Joseph Parsons in Duitsland altijd een gewaardeerde gast is gebleven, vraag ik mij af wat zijn status hier in Nederland eigenlijk is. Ook qua optredens weet ik eerlijk gezegd niet of er voldoende animo bestaat voor deze artiest. Op basis van dit laatste album zou ik hem en zijn voltallige band graag live willen beluisteren, want het klinkt allemaal als een klok. Het titelnummer, Mercy’s Edge, heeft iets traditioneels, maar dan eerder Europese folk dan Americana, en eerlijk gezegd komt hij daarmee uitstekend voor de dag. Niet om de andere nummers van dit album te reduceren, maar het afsluitende nummer van deze plaat spreekt mij enorm aan.

Ik weet niet of er lezers zijn die over de jaren Joseph Parsons uit het oog zijn verloren, maar met At Mercy’s Edge komt deze Amerikaan met een uitermate relevante plaat voor de dag. Nooit verkeerd om je opinie weer eens te staven, en geloof mij, dit is een ideaal moment.

Label:
Blue Rose Records


Releasedatum:
30/10/2020