PR6419_SteveDawson_cover-1024x1024

Steve Dawson

At the Bottom of a Canyon in the Branches of a Tree

Categorie:

door Rein van den Berg

02-07-2021

Er zijn meerdere artiesten met de naam Steve Dawson. Zelfs online-database Allmusic haalt ze door elkaar. Onze Steve Dawson is geen Britse bassist, of een Canadese multi-instrumentalist en producer, maar is afkomstig uit Chicago. Hij is bekend van de Americana band Dolly Varden, die hij samen met zijn vrouw, Diane Christiansen, vormde in de jaren negentig. Deze Steve heeft onder de noemer Dolly Varden soloplaten, en een duetplaat met zijn vrouw uitgebracht, muziek gemaakt met een jazzy-folk ensemble genaamd Funeral Bonsai Wedding.

Vooral met het laatste album van dit collectief, Last Flight Out, wist hij zeer gunstige kritieken te oogsten. Zijn nieuwe soloplaat, met een titel die mij deed denken aan Tom Waits, laat Dawson niet alleen horen wat voor een allround artiest hij is, maar maakt daar en passant een mooie persoonlijke plaat van. At the Bottom of a Canyon in the Branches of a Tree schetst de situatie van iemand die een goed heenkomen vond na een turbulente periode. De dood van zijn beide schoonouders bracht het verlies van zijn eigen moeder (jaren daarvoor), en een vader die hem verliet, opnieuw naar boven.

Bij het schrijven van deze recensie besefte ik dat je Steve Dawson mag beschouwen als een ondergewaardeerd artiest. Wellicht dat hij een uitstekende naam geniet in Noord-Amerika, en ongetwijfeld in de regio rond Chicago, maar ik vermoed dat hij matig gevolgd wordt door Nederlandse muziekliefhebbers. Zelf bleek ik zijn soloplaat Sweet is the Anchor (2005) in de kast te hebben staan (haalde hem voor de gelegenheid weer ‘ns tevoorschijn). Zoals dat gaat, veel te weinig gedraaid. Je doet je ding, en eens in de zoveel tijd realiseer je je dat je weer een paar jaar verder bent. Zijn Sweet is the Anchor is geïnspireerd op jaren zeventig singer-songwriters, en ook op deze nieuwste, At the Bottom of etc., vind je dezelfde zachtheid terug, terwijl wanneer je meer aandachtig luistert Steve Dawson gebruik maakt van zeer bedachtzame teksten. Het is niet zo dat zijn songs van de plaat spatten, of hun aandacht opeisen. Steve’s kracht ligt in de terughoudendheid. Geen artiest die nog roem of fortuin nastreeft, maar eentje die gewoon fijne muziek wil maken en daarvoor gewaardeerd wil worden. Veertien prachtig geschreven nummers op deze plaat.

Oorspronkelijk is hij van California, en vond zijn weg naar Chicago waar zijn muzikale loopbaan vorm kreeg. Je doet over de jaren je ding, wordt ouder, en na jaren sijpelt het besef binnen. Het is dat waarover zijn teksten gaan. Zoals Steve zingt in het eerste couplet van zijn openingssong.

It’s not gonna be all right
So what are you gonna do about it
Get back in bed and turn out the light.
Try not to think about it.

Label:
Pravda Records


Releasedatum:
16/07/2021