a1215161824_105

Mandolin Orange

Austin City Limits – Live at the Moody Theater

Categorie:

door Rein van den Berg

29-09-2020

Mogelijk dat vanwege Corona meer live-albums het daglicht zien over een vergelijkbare periode dan anders. Het zou mij niet verbazen. Geen druk tourschema dat het mixen van gemaakte opnames in de weg staat. Een ideaal klusje, lijkt mij, om ongestoord aan te werken, terwijl je aan de veranda gekluisterd bent. Een ietwat te simplistische voorstelling van zaken wat deze opnames betreft, want zoals je op hun Bandcamp-pagina kan lezen heeft dat iets meer voeten in aarde.

Ik heb dit duo slechts eenmaal live gezien, en vind om die reden dat deze uitgave een plezierige toevoeging is naast hun bestaande studioalbums. Een herinnering aan een geslaagde muzikale avond. Zoals de zaken nu staan komt dit album overigens uitsluitend beschikbaar via hun Bandcamp-pagina. Ik was er als de kippen bij, maar de eerste persing van een gelimiteerd aantal doorzichtige lp’s was in rap tempo weggekaapt. Voor mij een teken dat Mandolin Orange ongekend populair is. Een tweede batch, gekleurd vinyl ditmaal, volgde vlot. Naast de gebruikelijke download werden ook 1.000 cd’s uitgebracht, waarvan de eerste 250 exemplaren voorzien zullen zijn van handtekeningen. Mooie hebbedingetjes, ook al gaat het uiteindelijk om de muziek.

Zelf waren zowel Andrew Marlin als Emily Frantz nog niet zozeer bezig met het samenstellen van een live album. Dit is één van die dingen die spontaan gebeurde. Ze waren onderweg, deden hun werk, zoals ze gebruikelijk doen. Men was ingenomen met de live-registratie die in januari dit jaar in het Moody Theater, te Austin, tot stand was gekomen. Het bleek een weerslag van een plezierige periode en een geslaagd optreden. Behalve het duo werd het totaalgeluid extra bijgekleurd door de heren musici Josh Oliver, Clint Mullican en Joe Westerlund, naast een incidentele fiddle-bijdrage van Kate Rhudy op Hawk is a Mule. In hun meligheid hadden ze tijdens een tour bedacht om haviken te trainen om joints over de Canadese grens te smokkelen.

Ik was al ingenomen door het tweetal van Mandolin Orange, en deze live opsomming onderstreept nogmaals het organische karakter van hun muziek. Een kristalhelder geheel aan stemmen en snaren die samenvloeien. Mede vanwege de technici achter de knoppen krijgen we thuis een prima indruk van hoe dit er live aan toegaat.

Label: indep.
Releasedatum: 03/07/2020

© 2004-2021 Johnny's Garden