coverPrettyThingsBare500

The Pretty Things

Bare as Bone, Bright as Blood

Categorie:

door Rein van den Berg

07-10-2020

In december 2018 ging de band The Pretty Things met pensioen. Gedwongen door gezondheidsproblemen ging het doek neer, waarmee een eind kwam aan hun liveoptredens. 55 jaar geschiedenis van een Britse band werd daarmee afgesloten. Van Morrison en David Gilmour speelden een gastrolletje tijdens hun definitieve concert The Final Bow.

In 1963 werden The Pretty Things gevormd, nadat gitarist Dick Taylor een blauwe maandag deel had uitgemaakt van Little Boy Blue & the Blue Boys, waarin hij speelde met studiegenoot Keith Richards. Taylor speelde bas bij de band die na de komst van Brian Jones werd omgedoopt tot The Rolling Stones. Hij ontmoette Phil May, pakte de gitaar weer op, en de basis voor the Pretty Things werd gelegd. Beginperiode van de band was behoorlijk succesvol door hun bluesgeoriënteerd muziek. Ruiger, en lelijker dan the Stones werd gezegd. Ik was te jong toen ze serieus populair waren, en daarna is kennismaking met hun muziek erbij gebleven.

Toen ik Bare As Bone, Bright As Blood voor het eerst beluisterde werd ik aangenaam verrast door het gitaarspel, de mondharmonica, maar vooral vanwege het authentieke bluesgeluid. Ik vroeg mij af of de samenstelling van de band nog enigszins intact was, en ja hoor, de kern stond, weliswaar met mankementjes, fier overeind. Totdat ik las dat Phil May op 15 mei dit jaar was overleden vanwege complicaties die ontstonden bij een operatie. Hij had een ongeluk gehad met de fiets.

Live waren ze wellicht gestopt, maar May en Taylor waren samen de studio ingekropen. Bloed kruipt waar het niet gaan kan. Phil was razend enthousiast over het resultaat van de opnames, maar de release van het album zou hij niet meer meemaken. Het repertoire is een ruige mix. Van bluesstandaards tot covers als Redemption Day (van Sheryl Crow) en The Devil Had a Hold of Me (van Gillian Welch). Eerlijk, ik wist amper wie deze mannen waren toen ik de muziek hoorde, echter die spreekt voor zich. Muziek van formaat. Blues met een Brits hart.

Label:
Madfish Records


Releasedatum:
25/09/2020