Matt-Harlan-Best-Beasts

Matt Harlan

Best Beasts

Categorie:

door Ed Muitjens

17-05-2020

Matt Harlan is een heuse troubadour. Een singer-songwriter pur sang en hij doet, in deze categorie, nagenoeg voor niemand onder. Het zijn grote woorden maar ze blijven, na beluistering van Best Beasts, fier overeind.

Deze Texaan debuteerde in 2009 met het voortreffelijke Tips & Compliments, waarmee hij grote indruk maakte. Met zijn manier van schrijven, zangstijl en beeldende teksten weet hij vaak melancholie op te roepen, die je als luisteraar niet onberoerd laat. “So I’ll roll out this morning with a fistfull of pride. Hit Alonzo’s off Sunset feeling half-way alive.” zingt hij in K&W, een bijzonder fraai duet met Kelley Mickwee. De karakters die in zijn songs huizen zijn mensen van vlees en bloed, zich bewust van hun omgeving, maar zeker ook van hun tekortkomingen.

Matt Harlan heeft het deze keer groter aangepakt dan gewoonlijk en heeft gekozen voor een keur aan muzikanten die hem bijstaan hetgeen ertoe heeft geleid dat dit album, instrumentaal gezien, rijker is geschakeerd dan zijn voorgangers. Strijkers, lapsteel maar ook blazers zoals in Gemini Blues dat zelfs associaties met Little Feat oproept. Maar ook de pianoballade Somebody Else en Like Lightning, met fraai Hammond spel en zang van Betty Soo, zijn prachtig. Er zit geen zwakke broeder bij en het zorgt ervoor dat Best Beasts, samen met Tips & Compliments, mag worden gerekend tot het beste dat Harlan heeft uitgebracht.