The Bee Gees

Bee Gees

Best of Bee Gees

Categorie:

door Ed Muitjens

17-01-2021

Stel het je eens voor: je bent de oudste zoon. Je leert je kleine broertjes voetballen, gitaar spelen, muziek maken. Want jij bent tenslotte ‘de grote broer’. En dan, op je 65ste, ben je weer alleen. Zijn al je drie jongere broertjes al overleden. Het overkwam Barry Gibb. Zijn broer Andy stierf in 1988. Gelet op zijn levensstijl was dat misschien niet zo verwonderlijk maar de plotselinge dood van Maurice Gibb in 2003 was dat wel. Complicaties na een operatie was het verdict. Negen jaar later vocht Robin Gibb een ongelijke strijd uit tegen kanker waarna ‘de oudste broer’ alleen achterbleef.

Hoe harmonieus hun samenwerking en samenzang ook was, de tragiek leert dat Barry steeds in onmin leefde met de betreffende broer die van hem wegviel. Niet voor niets is hij muzikaal gezien, na het overlijden van Robin Gibb, vooral zoekende geweest. Ik zag laatst een interview met hem. Eigenlijk is het nog steeds die jongen die in Engeland geboren is en naar Australië is geëmigreerd. Een gewone, eenvoudige jongen uit Manchester. Een zoon die altijd naar bevestiging en waardering van zijn vader zocht maar die nooit kreeg. Hij is eigenlijk best een opmerkelijke muzikant. Hij is een grote naam, maar hij heeft geen groot ego. Eerlijk gezegd, een echt grote persoonlijkheid is hij ook niet. Het is gewoon een muzikant die doet wat hij mooi vindt. Wat zijn grootste prestatie is, werd hem in dat interview gevraagd. Barry twijfelde niet: “My family, my children, my grandchildren. Because that’s real.” Hij kent de vergankelijkheid van roem. De betrekkelijkheid. Hij begrijpt het koesteren van hen die hem dierbaar zijn. ‘Afscheid’ is een woord dat hij te goed kent.

Hij heeft deze week een nieuwe cd uitgebracht. “Greenfields” heet het plaatje. Samen met een indrukwekkende keur aan countrymuzikanten blaast hij het oeuvre van The Bee Gees nieuw leven in. Jason Isbell, Alison Kraus, Brandi Carlile, David Rawlings en Gillian Welch, ze zijn allemaal van de partij. Een vreemde combinatie? Nee hoor. Barry Gibb heeft wel vaker in de vijver van de country gevist. Zo schreef hij “Rest your love on me”, gezongen door Conway Twitty en ook het overbekende “Islands in the stream” van Kenny Rogers en Dolly Parton is van zijn hand. De uitvoeringen op die nieuwe cd zijn mooi. Niet allemaal zijn ze even geslaagd want welke versie kan er bijvoorbeeld nog ooit tippen aan Al Green’s versie van “How can you mend a broken heart”? Hoe dan ook, het deed me teruggrijpen naar dat fraaie verzamelplaatje met hun werk uit de jaren ’60. Lang voordat ze hun commerciële finest moments zouden hebben met hun disco uit de late jaren ’70. Maar de muziek op “Best of Bee Gees” behoort wat mij betreft tot het beste dat de broers ooit aan het vinyl hebben toevertrouwd.