9200000112643220

Maria Farantouri

Beyond The Borders

Categorie:

door Koos Gijsman

15-09-2019

Ruim een halve eeuw geleden ontdekte de Griekse componist Mikis Theodorakis zangeres Maria Farantouri tijdens zijn bezoek aan een kinderkoor in Athene. Het bleek het begin van een uiterst vruchtbare samenwerking. Producties als Canto General (naar het gelijknamige gedicht van de Chileense dichter Pablo Neruda) en de Mauthausen liederen (in ons land gezongen door Liesbeth List met vertalingen van Lennart Nijgh) maken deel uit van het culturele erfgoed van ons continent.

Dat Farantouri ook met andere musici goed uit de voeten kan bleek uit de albums die zij maakte met de Turkse componist Zulfu Livanelli en de Amerikaanse saxofonist/fluitist en jazzicoon Charles Lloyd. Op haar jongste album Beyond The Borders heeft zij zich omringd met een aantal instrumentalisten uit landen als Griekenland,Turkije, Armenië en Duitsland. Het levert een veelvoud aan stilistische instrumentale hoogstandjes op die een kleurrijk decor vormen voor de vele unieke vocale details  welke Farantouri voor het voetlicht brengt.

Producer Manfred Eicher heeft zijn landgenoot Anja Lechner een dominante rol toebedeeld tijdens de opnames van dit album. Als geen ander is zij in staat het geluid van haar cello te laten samensmelten met de klanken van niet westerse instrumenten als de ney, de saz en de kanon. Het repertoire op Beyond The Borders bestaat uit traditionele liederen uit Griekenland, Turkije, Libanon en Armenie waaraan de Turkse muzikant/componist Cihan Turkoglu op smaakvolle wijze een aantal van zijn eigen liedjes heeft toegevoegd.

Label:
ECM


Releasedatum:
21/06/2019