a3294949306_10-jg

Lady Blackbird

Black Acid Soul

Categorie:

door Rein van den Berg

21-02-2022

Black Acid Soul is de titel van het debuut van Lady Blackbird. De muziek op dit album laat zich amper anders omschrijven dan sensationeel. Het is niet dat de lading uitzonderlijk verschilt van wat je kent uit de vocale jazz, wellicht met het onderscheid dat het niveau van de uitvoeringen zo akelig hoog is. Mogelijk dat je aandacht bij het beluisteren in de eerste plaats uitgaat naar de zang, maar je kan niet anders dan concluderen dat de algehele productie steengoed is. De heren musici blijven niet achter bij Lady Blackbird, zoals de zangeres zichzelf noemt. Haar echte naam luidt overigens Marley Munroe. Het album verscheen in september 2021, en kreeg recent een heruitgave met een andere hoes. Ik had het album toen al getipt gekregen, maar gleed van mijn aandacht met dezelfde vaart, tot vorige week. Het sijpelt momenteel zo’n beetje overal binnen de aandacht van muziekliefhebbers, en verdikkeme mensen, wat een grandioos soulvol jazzy album is dit. Het roept herinneringen op aan zangeressen van weleer. Ze opent overtuigend, en ongetwijfeld niet zonder reden, met Nina Simone’s Blackbird, en haar zang deed mij ergens ook ietwat denken aan de vroege albums van Anita Baker. Albums die ik ooit bezat op vinyl.

De muziek kun je omschrijven als “stripped down”, zodat de zang nog sterker naar de voorgrond lijkt te komen. De intensiteit binnen de songs valt regelmatig te snijden, voor zover intensiteit snijdt. Het liefst wil ik de pianist benoemen, maar de overige musici doen amper onder voor Deron Johnson.

Het zijn niet allemaal covers, er zijn ook zelfgeschreven nummers van Marley. Ultieme uitschieter is wat mij betreft de uitvoering van Tim Hardins It’ll Never Happen Again. Pijnlijk mooi! Waarmee ik een uitvoering van een nagenoeg vergeten song als It’s Not That Easy allerminst te kort wil doen. Voor de originele uitvoering zakken we af binnen the deep south soul en komen we terecht in Texas 1967, bij Reuben Bell en zijn Casanova’s. (Je vindt dit nummer op Dave Godins soul-reeks, eerste deel). Hou je van lekker in het gehoor liggende muziek, die tegelijkertijd aangenaam rauw is gehouden, dan zou ik je een kennismaking aanraden.

Label:
Foundation Music Productions/ BMG


Releasedatum:
03/09/2021