Bettye-LaVette-Blackbirds copy

Bettye Lavette

Blackbirds

Categorie:

door Ed Muitjens

03-11-2020

Bettye Lavette is een levende legende. Haar carrière omvat vijf decennia en met Let Me Down Easy uit 1965 schreef ze soulgeschiedenis. Blackbirds is haar tweede album op het befaamde jazzlabel Verve en dit is wederom geproduceerd door Steve Jordan.

Blackbirds is een regelrechte verwijzing en een hommage aan de Afro-Amerikaanse zangeressen die actief waren in de jaren ’50 toen Lavette opgroeide in Detroit. Zangeressen die haar hebben gevormd. De liedjes zijn grotendeels te linken aan onder meer Nina Simone, Della Reese, Ruth Brown en Lil Green. Het tempo is traag. De instrumentale begeleiding perfect gekozen. Een klein combo met bluesgitarist Smokey Hormel en toetsenist Leon Pendarvis, onder meer bandleider van de Saturday Night Live Band, die voor de jazzelementen zorgt. Ook de toevoeging van een vibrafoon, zoals in het sublieme One More Song, is een schot in de roos.

Dit samenspel, in combinatie met de altijd nog indrukwekkende rauwe stem van Lavette, overtuigt meteen. De covers zijn volledig naar haar hand gezet zoals Dinah Washingtons Drinking Again en Billie Holliday’s Strange Fruit, het lied over die misselijkmakende lynchpartij op twee Afro-Amerikaanse jongeren in 1930, dat toepasselijk in een ongemakkelijk arrangement is gegoten. Na de dood van George Floyd en de Black Lives Matter-protesten wist Lavette gewoon dat deze versie het album moest voorafgaan.

Blackbird van The Beatles is het laatste nummer. In eerste instantie voelde dat minder geslaagd aan, maar in feite is dit, mede gelet op het concept, het sleutelnummer. Lavette heeft de tekst aangepast naar de “ik-vorm” waardoor die enorm aan impact heeft gewonnen. “All my life I have waited for this moment to arrive, to be free” zingt ze. “Lady Day” en de andere “Blackbirds” neuriën, waar ze ook mogen zijn, instemmend met haar mee. Ik weet het zeker.

Label: Verve


Releasedatum: 08/05/2020