Jean-Michel Blais

Jean-Michel Blais

Aubades

Categorie:

door Hans Jansen

04-03-2022

De in Montreal geboren neoklassieke componist Jean-Michel Blais was aanvankelijk vooral bekend van zijn solo pianowerk. Later combineerde hij elektronica met klassieke muziek. Met zijn nieuwe album Aubades legt hij zich toe op composities geschreven voor een 12-koppig ensemble waarbinnen onder anderen weemoedige strijkers en houtblazers de toon aangeven.

De titel van het album verwijst naar een middeleeuwse dageraad serenade (aubade) waarin geliefden van elkaar scheiden. Het materiaal is tevens gebaseerd op een persoonlijke ervaring van Blais; het bitterzoete afscheid van zijn geliefde gedurende de pandemie. Denk echter niet dat Aubades zich in zijn geheel in mineur afspeelt. Het geheel weerklinkt met regelmaat juist vol van kracht en plezier.

Blais werkte bij samenstellen van het album samen met Alex Weston, een voormalige secondant van Philip Glass. Het repetitieve karakter van zijn werk komt hier in een aantal stukken bovendrijven. Daarnaast is er welhaast Engels klinkende kamermuziek met een lichte toets te horen, pastorale stukken die de lente aankondigen. De fraaie hoes van het album lijkt naar beide aspecten te verwijzen; terugkerende patronen uit de natuur spiegelen zich aan elkaar.

Opener Murmures laat, naast teder pianospel, strijkers en hobo horen waarin het Engelse heuvellandschap nooit veraf lijkt te zijn. Hoogtepunten Nina en het kalme If You Build It, They Will Come maar ook het bespiegelende Doux laten de luisteraar verder in dit prachtige landschap vertoeven. Tussendoor klinken uitbundige composities als de snelle dans Passepied en het felle Yanni. Hier laat de invloed van Glass zich gelden. Repeterende muzikale patronen, steevast voorzien van een warme naklank met plots opduikende fraaie, melodieën.

Met Aubades presenteert Jean-Michel Blais een volstrekt naturel klinkend neoklassiek werkstuk. Direct toepasbaar bij een moderne dansvoorstelling.

Label:
Mercury


Releasedatum:
04/02/2022