81RkmIgMYdL._AC_SL1200_

Emma Swift

Blonde on the Tracks

Categorie:

door Rein van den Berg

12-09-2020

Een voor mij onbekende zangeres die nummers van Bob Dylan op de plaat heeft gezet. Nou zal zij niet de eerste zijn die een nummer evenaart, of beter uitvoert dan de gelauwerde meester himself, maar weet zij bovendien een album lang te boeien met zijn songs? De aanvankelijke scepsis absorbeert echter redelijk vlot bij beluistering van dit album met de vindingrijke titel Blonde on the Tracks. De uitvoeringen overtuigen wonderwel. Ongetwijfeld speelt de gemaakte keuze binnen Dylans repertoire hierbij een rol. Want mensen, wat heeft die man klasse songs geschreven! Ze opent tamelijk sterk met Queen Jane Approximately, en bij I Contain Multitudes weet je dat deze productie in goede handen is geweest. Wellicht nog meer intens dan de wijze waarop Joan Osborne een paar jaar geleden nummers van Dylan op de plaat zette.

Eerste opnames en ideeën ontstonden in 2017, maar kwamen pas meer recent uit de verf vanwege Emma’s interactie met producer Patrick Sansone. Diens werkervaring en samenwerking met onder meer Wilco en The Autumn Defense is weliswaar geen garantie, maar werkte hier uitstekend. Emma had in 2014 al een EP met zelfgeschreven songs op de markt gebracht, maar wist sindsdien geen volwaardig album te realisteren, tot nu. Zelf is ze geen uitgesproken songschrijver, en is daarbij vooralsnog afhankelijk.

De uitvoeringen en productie zijn hier niets anders dan to-the-point te noemen. Opvallend daarbij is dat de songs een knipoog zijn naar Dylans Nashvill– periode. Dylan a la americana met support op gitaar van de legendarische Britse singer-songwriter Robyn Hitchcock. Een coherent geheel is het resultaat.

Label: CRS / Tiny Ghost Records


Releasedatum: 14/08/2020