a0516297025_10.jpeg

Sarah Jarosz

Blue Heron Suite

Categorie:

door Rein van den Berg

25-05-2021

Of het Coronajaar daar nu mee aan heeft meegeholpen weet ik niet, maar ik raak qua smaak alsmaar meer gericht op de muziek en artiesten die ik al beluisterde tijdens mijn jeugd. Ik geniet weer volop van vroege Allman Brothers, om maar een voorbeeld te noemen. Er zal ongetwijfeld een reden zijn. Gelukkig blijven er ook artiesten, zoals Sarah Jarosz, die met zeer plezierige actuele platen komen.
Ik liep bij toeval tegen Blue Heron Suite aan op haar Bandcamp-uithangbord. Omdat de cd van dit album al uitverkocht was, liet ik mij verleiden tot de aankoop van een vinyl-exemplaar. Geen flauw idee of er een Europese distributie van dit album was voorzien. Het gebodene maakte een kleinschalige indruk. Dat van een tussendoortje wellicht. Ik had gelezen dat de opnames voor Blue Heron Suite al in 2018 waren gecompleteerd. Een kleinschalige geheel dat tot stand was gekomen met gitarist Jefferson Hamer en bassist Jeff Picker. 2017 was het jaar waarin Sarah’s moeder ernstig ziek werd, waardoor Sarah’s herinneringen haar terugbrachten naar haar jeugd. Het verklaart de hoesfoto, en de titel is terug te leiden tot het landschap waar de familie Jarosz hun vakantie doorbracht. De blauwe reiger kwam daar veelvuldig voor, en maakte een enorme indruk op de jeugdige Sarah.
Blue Heron Suite is eerlijk gezegd te indrukwekkend om te bestempelen als slechts een vluggertje. Het is weliswaar bescheiden van omvang, maar in de eerste plaats een zeer basale en persoonlijke plaat van deze Amerikaanse. De instrumentatie alleen al maakt diepe indruk op mij. Zowel de elektrische gitaar als de bas blenden uitstekend met Sarah’s gezongen teksten. De aanvulling Suite binnen de titel is omdat de nummers als het ware aaneen zijn geregen door korte interludes. Een aantal nummers krijgt daarnaast zelfs een reprise. Een relatief kortdurende plaat, maar niet een die ik had willen missen. Voor Sarah’s doen werd het geheel in een relatief kort tijdsbestek afgerond. Overwegend live bovendien. Sarah heeft al een reeks fijne platen afgeleverd, en die kwalificatie geldt zeer zeker ook voor Blue Heron Suite.

Label:
Rounder Records


Releasedatum:
07/05/2021

World on the Ground