a1806915782_10-500

Anna Tivel

Blue World

Categorie:

door Rein van den Berg

12-01-2022

Ik ben gek op de weemoedige muziek waarmee Anna Tivel keer op keer weet te overtuigen. Aanvankelijk had ik via haar Bandcamp-pagina een gelimiteerde lp-uitgave gekocht in combinatie met een cd. Ik wist dat ze pas in januari 2022 geleverd zouden worden, maar baalde dat de levering met een extra half jaar werd uitgesteld tot halverwege dat jaar. Ergens was ik blij dat ik kosteloos uit mijn aanvankelijk aankoop kon stappen, en heb dat met spijt in mijn hart gedaan. Ook de BTW-verrekening, die sindsdien veranderd is, speelt een rol. Het wordt erg duur om dergelijke aankopen te doen.

De cd was al maanden leverbaar, en binnen een week na bestelling in huis. Zij was één van de artiesten waarvoor ik een concert gereserveerd had dat vanwege corona werden geannuleerd. Ze zou wederom met Jeffrey Martin in de lage landen verschijnen. Iets om naar uit te kijken. Wie weet, misschien dat 2022 daar perspectief gaat bieden.

Blue World is qua uitvoering nog soberder dan haar eerdere platen. Herbewerkingen van songs afkomstig van eerdere albums. Behalve Anna’s zang staat op Blue World de piano van Galen Clark centraal. Ik zeg piano, omdat die zich het meest nadrukkelijk laat horen, want voor het overige bespeelt hij andere toetsinstrumenten (orgel, Rhodes en Wurlitzer). Bescheiden percussie van Micah Hummel zet voor het overige de toon. De hoes, een foto van Jeffrey Martin, geeft treffend de desolate sfeer weer die past bij de sobere uitvoeringen.

De muziek is zo breekbaar dat ze van een andere dimensie lijkt te komen. Ik kan mij dan ook voorstellen dat men besloot om deze songs in deze vormgeving nogmaals uit te brengen. Anna Tivel heeft een patent op het weglaten, en dat is waar Blue World zijn kracht aan ontleent. Mooi en sober zoals we van haar gewend zijn.

Label:
Fluff & Gravy Records


Releasedatum:
16/07/2021

Small Believer

The Question