61iNWqYvy-L._AC_SL500

Rose Cousins

Bravado

Categorie:

door Rein van den Berg

19-03-2020

 

Het Coronavirus hakt er flink in. Buiten de patiënten die geraakt worden heeft het vooral geresulteerd in een ontwrichte economie. De gevolgen zijn voor iedereen merkbaar. Ook de muzieksector krijgt harde klappen. Concerten worden geannuleerd en artiesten vertrekken noodgedwongen voortijdig. Inkomsten verdampen voor hen, promotors en zaaleigenaren, zonder compensatie in vooruitzicht. Gezonde goedlopende bedrijven houden hun adem in en kunnen alleen maar hopen dat zij deze ongezonde periode overleven. Misschien kunnen we dit moment aangrijpen om menselijke waarden te herstellen, en proberen er voor elkaar te zijn. Meer dan anders.

Dit album van Rose Cousins helpt daarbij. Voor de eerste Rose Cousins cd, If You Were For Me gaan we terug naar 2006. Ik kan mij niet herinneren hoe ik aan deze cd kwam, maar vond hem prachtig. Inzichtvol geschreven nummers. Geen muziek die terloops ontstaat, maar de energie verraadt van een talentvolle vrouw. Dat talent, en die vakmanschap is vergeleken met haar nieuwste album, Bravado, amper verbleekt. Sterker, zoals je wellicht verwacht bij het verstrijken van tijd, het geluid, de productie is een stuk voller dan bij haar debuut.

Bravado is gevuld met bedachtzame songs. Rose Cousins heeft werkelijk haar stinkende best gedaan om een prachtige plaat te maken. Wederom zijn alle componenten van deze plaat tot in de finesse uitgewerkt. Muzikaal en productioneel, zoals gezegd een heerlijke volle sound, is dit album tot in de puntjes verzorgd. Het sluit aan bij het artwork van het fysieke object. Tijdens de opnamen had Rose een band tot haar beschikking, bestaand uit louter formidabele musici. Enkel prachtige nummers, overwegend door Rose zelfgeschreven, maar bovendien zijn er een aantal co-writes, zoals het gevoelige The Return (Love Comes Back) dat ze samen met Rose Polenzani en Annie Lynch schreef.

Bravado doet mij denken aan de muziek van singer-songwriters als Lucy Kaplansky, Meg Hutchinson of Antje Duvekot met dit verschil dat Cousins Canadese is. Wellicht had ik om die reden beter kunnen refereren aan Susan Crowe, die hier helaas een stuk minder bekend is. Wanneer je toch al niet van plan was om de deur uit te gaan, dan kun je bij gelegenheid internet afpluizen, op zoek naar artiesten als deze. Dan maar wat ondersteuning van afstand bieden door muziek van deze dames te kopen. Op zijn minst tot de wereld zich genormaliseerd heeft.

Label:
Outlaw Music


Releasedatum:
21/02/2020