798228

Ellen Shae

Caged Bird

Categorie:

door Rein van den Berg

02-11-2020

Via muziekvriend Theo Volk werd mijn aandacht gevestigd op Ellen Shae, Zeeuws meisje. Theo was euforisch wat betreft de muziek die je terugvindt op Caged Bird. Hij vroeg zich zelfs af of dit mogelijk de plaat was van 2020? Mijn inschatting was, zonder dan ook maar überhaupt iets te hebben gehoord, dat hij zich wellicht had laten meeslepen en was uitgegleden bij het vinden van de juiste bewoordingen. Nu, na beluistering van de songs en hun uitvoeringen, vermoed ik dat hij het album niets te kort deed.

Struikelen over het vinden van de juiste woorden ligt overigens voor de hand. Zelf ben ik enorm enthousiast over de klankkleur van het album. Er is door Rich DePaolo veel aandacht besteed aan de instrumentatie. Ik kan enorm genieten van een kristalheldere weergave van instrumenten. Hoe in een nummer als Toby bas en cello elkaar afwisselen is een absoluut genot. Wat kan een cello toch ongelooflijk mooi klinken! Sera Molen, celliste, heeft een zeer waardevolle aanvulling op dit album van Ellen Shae, waarbij ik overigens niets te kort wil doen aan de soprano sax die dit album opent.

Wanneer ik het juist inschat is het album op meerder locaties opgenomen. Het hart en het skelet werden gevormd in de Belgische Barefoot Studios te Ooigem, en veel van de verdere aankleding kwam tot stand in New York. Voor een gekooid vogeltje, dat slechts vliegt aan een lijntje, weet Ellen Shae opmerkelijk veel tot stand te brengen.

Het album Caged Bird laat zich niet in een specifieke hoek duwen, behalve dan dat de muziek folk georiënteerd is, wellicht met een bluesy randje. ‘Ik sta er zonder verwachtingen in’, zingt Ellen in Open Road. Ik zie wel waar mijn weg mij brengt. Ongetwijfeld. Maar dat ze getalenteerd is blijkt uit de klasse van deze plaat. Ze schreef twee van de nummers samen met Tom Hank, de resterende zeven alleen. De teksten zijn grotendeels autobiografisch, waarmee ze haar persoonlijke kijk op de wereld, alsmede datgene wat haar bezighoudt, deelt. Ellen Shae verstaat de kunst om beelden op te roepen met haar muziek. Salt bevestigt een beetje het beeld dat ik heb van Zeeland. In gedachten zie ik mannen met verweerde koppen die met hun vissersboot eropuit trekken. Ze geven zich over aan de elementen van de zee in ruil voor broodnodige inkomsten.

Caged Bird is een heerlijke plaat. Een die minstens zo innemend is als het eerder dit jaar verschenen album van Mariecke Borger, Bright Sky. Muziek van artiesten die we beslist mogen koesteren.

Label:
indep.


Releasedatum:
06/11/2020