81G-xxsx7JL._AC_SL1002_ 500

Maya Rae

Can You See Me?

Categorie:

door Rein van den Berg

07-04-2020

Nooit verkeerd wanneer een mooie frisse blom de muziekladders bestormt. Zeker wanneer ze daarbij haar stem volledig beheerst. In het geval van Maya Rae blijkt dat ze ook nog eens aansprekende songs schrijft. Aanvankelijk viel deze Canadese op doordat ze pop en jazzy covers vertolkte. Dat zijn ook de muziekstijlen waarmee ze eveneens haar album Can You See Me heeft opgetuigd. Met dien verschil dat dit album uitsluitend nummers bevat die ze schreef met haar broer Gabriel Evan. Ik ken niet alle musici die meespelen op dit album, maar opvallend is de aanwezigheid van JT Nero en Allison Russell. Productie en arrangementen waren in handen van niemand minder dan Steve Dawson. Doorgaans bij muziekkenners een uitstekend referentiekader in dit genre.

De eerste twee nummers, de titelsong en I Get By, zijn qua tekst relevant en pakkend. Om te ontzenuwen dat ze enkel onschuldig of onbezonnen zou zijn, blijft Maya Rae niet hangen bij oppervlakkige verkenning. The Sun Will Come Out Again biedt geruststelling, en in New For Me komen serieuze liefdesvragen om de hoek kijken. Dawson heeft de songs vakkundig aangekleed, waarbij de cello opvalt, en ook het vioolspel van Kristin Weber mij pleziert.

Can You See Me is een album dat een gevarieerd muzikaal landschap verkent. Freedom Fighter is een verdomd volwassen song. Hij bevat in de eerste plaats een lekkere groove. Het is typische zo’n nummer, dat vanuit een relaxte cadans, blijft hangen binnen het snijvlak van rock en jazz. Ook het daaropvolgende nummer, Mountain Angel, is een teken dat deze jonge vrouw haar plaats in de muziek gevonden heeft. Sterker, ik meen te kunnen concluderen dat wij nog meer van haar zullen gaan horen. Het muziekaanbod is weliswaar immens, maar ik vermoed dat Maya Rae daar tussen een plaats gaat verwerven. Is het niet nu, dan zeer zeker later. Oordeel zelf!

 

Label:
Black Hen Music


Releasedatum:
03/04/2020