9200000105535403

Caroline Spence

Mint Condition

Categorie:

door Rein van den Berg

14-07-2019

Bij mijn weten betreedt Caroline Spence op 1 november voor het eerst een Nederlands podium. Dankzij het Amerikaanse Rounder wordt deze stap gerealiseerd. De achterliggende gedachte is niets anders dan haar laatste album, Mint Condition, onder de aandacht te brengen. Eigenlijk zat het er al een beetje aan te komen, want wanneer je haar vorige twee platen in ogenschouw neemt is dit resultaat niets anders dan een logische consequentie.

Utrecht’s Tivoli heeft in ieder geval òf een prettig budget tot zijn beschikking òf is behept met een smaakvol neusje voor kwalitatief sterke americana, want vanwege het programma reis ik met een stijgende frequentie hun richting. Om maar een paar te noemen, per 1 oktober tref je bij hen aan Anna Tivel en Jeffrey Martin, terwijl een week later Bill Callahan en band aantreedt, maar dan in de grote zaal.

Niets ten nadele van het overige repertoire op Mint Condition, maar het mooiste nummer vind ik het dromerige Sometimes a Woman is an Island. Wonderschoon! Puur vanwege de poëtische tekst. Het is hier waar Caroline’s grootste kracht ligt. Teksten waarover is nagedacht. Teksten met een beschouwend karakter, waar ze niet alleen inspiratie vindt bij het analyseren van haar eigen gedachten en observaties, maar ook luistert en kijkt naar de wereld waarin wij leven.

Caroline Spence beschikt over een uitstekende zangstem, evengoed draven diverse dames op om haar van achtergrondzang te voorzien. Niet de minste bovendien. Wat te denken van de grandioze, doch rauwe, stem van Becky Warren, en vervolgens Erin Rae voor de gezoete nummers, en tenslotte, en zeer zeker niet te vergeten, hoor je in de titelsong de ijzeren ervaring van Emmylou Harris. Mocht je wel eens misselijk worden van impulsen die uit de Verenigde Staten komen, gelukkig zijn er nog mensen die het hart op de juiste plaats dragen. En gelukkig houden die zich niet bezig met politiek. Muziek met een oprecht en zuiver karakter. Mint!

© 2004-2021 Johnny's Garden