fire-out-of-stone-album-cover-w-border-1

Chuck Hawthorne

Fire Out of Stone

Categorie:

door Rein van den Berg

14-07-2019

Mijn muziekhobby beheerste tot vorig jaar grotendeels mijn leven. Ik heb dan ook bewust meer afstand genomen, en de focus verder teruggelegd naar een vanzelfsprekende voorwaarde. Ik wilde meer genieten van de muziek, waarmee ik goed bedoelde intenties resoluut terzijde leg. Op sommige muziekpromotors en hun aanbod zit je niet te wachten. Ze sturen werkelijk van alles door, terwijl andere vakbroeders alvast het kaf van het koren scheiden. Des te meer was in verrast na beluistering van Fire Out of Stone van Chuck Hawtorne. Zijn naam had ik al eerder voorbij zien komen, en ook de hoes van zijn album Silver Line kwam mij bekend voor. Toen ik daarna las dat Ray Bonneville producer was geweest van Chuck’s vorige plaat werd mijn nieuwsgierigheid verder aangewakkerd. Fire Out of Stone kwam tot stand onder auspiciën van de combi Walt Wilkins en Ron Flynt. Ook geen verkeerd tweetal om muziek mee te maken! Gunstige signalen dus! Anderzijds, niet alles wat doorgaat voor Country is aan mij besteed. Daarin probeer ik selectief te blijven. Dat blijft voor mij een eenvoudige kwestie van fingerspitzengefühl. Eigenlijk probeer ik zo alle muziek te benaderen, intuïtief. Chuck’s stijl is weliswaar traditioneel, maar je kunt het beslist niet oubollig te noemen. Het tweede nummer van dit vlotte album, Amarillo Wind, is naar voren geschoven als single, en dit mooie gevoelige nummer is bovendien van een prachtige videoclip voorzien. Hawthorne neemt je denkbeeldig mee het landschap in om je de Amerikaanse vrijheid te laten proeven. Veelal countryromantiek in Arrowhead and Porcupine Claw , of in het openingsnummer van dit album Such Is Life, over iemand die het leven neemt zoals het komt. Hij rijdt zijn 1946 Indian en rookt Regal sigaretten. Chuck Hawthorne is spaarzaam met zijn woorden, weet desondanks zeer beeldend zijn nummers tot leven te wekken. Hij sluit dit album af, zijn tweede, met het door Richard Dobson geschreven I Will Fight No More Forever. Libby Koch springt op een aantal nummers bij met fijnzinnige samenzang. Fire Out of Stone is voor mij een aangename verrassing gebleken, en ik vermoed dat liefhebbers bekend met Hawthorne’s muziek reikhalzend uitkijken naar nieuwe muziek. Ze zullen niet bedrogen uitkomen.