51ulfmlbgDL._AC_

Ian Tamblyn

Coastline of Our Dreams

Categorie:

door Rein van den Berg

11-01-2021

In de afgelopen jaren heb ik op Johnny’s Garden regelmatig cd-reviews geschreven die Ian Tamblyn betroffen. Simpelweg omdat ik geen genoeg kon krijgen van de muziek van deze artiest. Tevens hoopte ik dat mijn enthousiasme aanstekelijk zou werken. Tot Let It Go (uit 2018), want niet lang daarna gaf hij aan ermee op te houden. De verkoop van zijn cd’s vond hij niet langer lonend zodat hij tot de conclusie kwam dat het tijd was om te stoppen.

Vanochtend de tribuut-cd Coastline of Our Dreams weer eens uit de kast gepakt. Ditmaal geen vertolkingen van Ian zelf. Op deze verzameling worden zijn songs uitgevoerd door een uitgelezen verzameling van Canadese artiesten. Uitvoeringen schieten alle kanten op, enerzijds rootsy, maar ook richting de jazz. Helaas is de gemiddelde Nederlandse muziekliefhebber amper bekend met Ian Tamblyn, net als met de artiesten die act de préséance geven op dit tribuutalbum. Jammer, want dit album is zeer de moeite waard, en bovendien inmiddels schaars en moeizaam verkrijgbaar. Enige aansprekende artieste die je, voor Hollandse begrippen, terugvindt is wellicht Lynn Miles, terwijl er minstens zulke klinkende namen bijzitten. Persoonlijk was ik altijd enorm ingenomen met Susan Crowe’s eigen muziek, hier vertolkt ze Ians Angle’s Share voortreffelijk.
Mijn favoriete nummer van Ian Tamblyn, Woodsmoke and Oranges, wordt op Coastline of Our Dreams uitgevoerd door de voor mij onbekende Gwen Swick. Het nummer is voor de gelegenheid omgedoopt tot Days of Sun and Wind. Ian’s uitvoering van dit nummer vind je origineel terug op een cassette afkomstig uit 1991 met de albumtitel Days of Sun and Wind. Later plaatste hij een andere uitvoering op het eerste deel van zijn Four Coast Project.

Tamblyn is voor mij één van de belangrijkste Canadese artiesten gebleken. Iets in zijn nummers spreekt zeer tot mijn verbeelding. Hij bezingt zowel de schoonheid van de natuur als de alledaagse dingen van het leven die we soms als vanzelfsprekende beschouwen. Ik kon het amper bevatten dat hij besloot te stoppen, echter gezien de veelzijdigheid van deze man kan ik mij voorstellen dat hij zijn tijd en energie effectief wil benutten. Ik kan hem enkel respecteren dat hij dit heeft besloten. Gelukkig heeft hij stapels muziek gemaakt die ik op willekeurige momenten naar mijn speakers haal, of, zoals dit keer, wanneer anderen het kustgebied van onze dromen oprekken.

Label:
SGB Productions


Releasedatum:
07/05/2005