a0797540850_10

James Steinle

Cold German Mornings

Categorie:

door Rein van den Berg

13-02-2021

South Texas Homecoming, James Steinle’s debuutplaat, werd een paar jaar geleden enthousiast ontvangen, ook door mij. Daarna had ik live opnames van hem gehoord, die me aanzienlijk minder aanspraken. Zo leer je vanzelf selectief te worden. Door toeval kreeg ik Cold German Mornings in de schoot geworpen, en wat bleek, hij had tussendoor ook al het album What I Came Here For uitgebracht. Dat was volstrekt aan mij voorbijgegaan. Bezig baasje dus. Toegegeven, ik zit de afgelopen jaren minder strak op de uitkijk. Ben een beetje lui geworden, en laat de dingen op mij afkomen. Dat laatste werkt wonderwel. Fijne bijkomstigheid, deze Cold German Mornings bevalt uitstekend. Dat hij in het Engels gezongen teksten afwisselt met Duits stoort daarbij geenszins. Zonder een vergelijking met Townes van Zandt te trekken, is dat wel een associatie die bij mij opkomt wanneer ik naar Steinle luister. Hij heeft eenzelfde ontwapenende uitvoerende stijl. Zugspitze Boogie is een ingehouden vrolijkheid die afwisselt met een meer serieuze song als de RMS Lusitania, over de Britse oceaanstomer die tijdens WOI tot zinken werd gebracht door een Duitse U-boot.

Ik kan niet anders dan constateren dat Steinle wederom een aangenaam in het gehoor liggende plaat heeft afgeleverd. Zijn Drunken Moon is van eenzelfde tijdloze romantiek als wat Townes beschrijft in zijn Heavenly Houseboat Blues. Een ogenschijnlijk eenvoudig nummer, primair gedragen door piano met subtiel daarbij aangebracht een zuinig snaararrangementje. Cold German Mornings bevat songs die je doen beseffen dat Steinle een blijvertje is. Geen overdaad die schaadt van hem, maar een bescheiden instrumentarium. Het album lijkt traag op gang te komen, maar wanneer je door blijft luisteren krijgt de muziek als maar meer vat op je.

Label:
Shotgun House Records


Releasedatum:
11/12/2020