81e5nS9HJxL._AC_SL1200_

Sarah Jane Scouten

Confessions

Categorie:

door Rein van den Berg

15-01-2020

Vijf jaar geleden verscheen een schitterend album, getiteld The Cape, van Sara Jane Scouten. Waar blijft de tijd! Eén van die zeldzame plaatjes die je gelijk inpakt en haar als een belofte voor de toekomst liet kenmerken, voor mij althans. Een mooie serieuze singer-songwriterplaat, voorzien van opmerkelijke songs. Twee jaar daarna volgde het meer commercieel ingestelde When the Bloom Falls from the Rose. Dit beantwoordde minder aan de door mij opgebouwde verwachting. Ik ervoer het album als onnodig voorzien van overdadige country-componenten. Een foutieve keuze. Ik zag haar liever niet de weg met pedal steel inslaan, ondanks het feit dat het album opnieuw sterke songs bevatte.

Ik ben dan ook verheugd dat ze met Confessions gekozen heeft voor een album dat ruimere invalshoeken kent. De plaat beperkt zich gelukkig niet tot één specifiek segment, maar biedt meer variatie voor de luisteraar. Het openingsnummer Dark Side of the Moon laat je, op bijna ludieke wijze, proeven aan Franstalige pop, waarbij Antoine Lemaire de zoetsappig gesproken aanvullende fluistertekst voor zijn rekening neemt. Ze had Canada voor geruime tijd verruild voor België en Luxemburg. En met deze ene song weet ze haar tijdelijke culturele switch op verrassende wijze vorm te geven.

In I’m a Rattlesnake is ze lekker rauw, precies wat je mag verwachten van een ratelslang. Er is zowel ruimte voor bezieling als entertainment. Het album is weliswaar getiteld Confessions, maar ik denk dat bekentenissen vooralsnog ontsproten zijn aan haar rijke, doch innemende fantasie en voorstellingsvermogen. Ze kruipt eerder in personages, dan dat ze haar persoonlijke ziel blootlegt. Evengoed is haar Ballad of a Southern Midwife uitermate overtuigend. Het afsluitende nummer is pure poëzie. Het is een gedicht uit 1889 van Alfred, Lord Tennyson, op muziek gezet door Bertie Higgings, maar in een arrangement van Sarah Jane Scouten. Tussen twee haakjes, dat ze een belofte voor de toekomst is, weet ze met dit nieuwe album hernieuwd te bevestigen.

Label:
Light Organ Records


Releasedatum:
29/11/2019