81iKzOIrJ1L._SL1500_

Catherine MacLellan

Coyote

Categorie:

door Rein van den Berg

01-11-2019

Catherine MacLellan is een Canadese artieste waarvan ik de muzikale ontwikkeldingen op de voet heb gevolgd. Ik was dan ook opgetogen dat Coyote, haar zesde plaat, ineens voorhanden was. De persoonlijke betrokkenheid in haar muziek was altijd voldoende waarborg om te boeien. Gebruikelijk worden haar nummers muzikaal ondersteund door het gitaarspel van Chris Gauthier. Hij vergezelde haar eveneens de keren dat ik haar live mocht aanschouwen. Ditmaal schuift eveneens Mark Westberg aan in een aantal nummers, ook met gitaar. Naast verschillende andere musici, die Catherine’s nummers inkleuren met een variatie aan instrumenten, zoals accordeon, de fiddle en bouzouki. Instrumenten die je doorgaans terugvindt in de wereld van de traditionele folk.

Met haar voorlaatste album, The Raven’s Sun, had Catherine voor zichzelf de laat hoog gelegd. De afgelopen jaren was ze vooral bezig geweest door de herinnering aan haar vader, Gene MacLellan, levend te houden. Het vertolken van haar vaders muziek leerde haar niet alleen haar vader beter kennen, maar ook zichzelf. Het opende voor haar de weg naar de persoonlijk getinte nummers die we nu kunnen horen op Coyote.

Terugkijken en stil staan bij dingen die gebeurd zijn, of juist niet gebeurd zijn kunnen leerzaam zijn. Catherine MacLellan’s relatie was verzand, en achteraf moest ze bekennen dat ze eerder het initiatief had moeten nemen om een breuk te forceren. Naarmate je ouder wordt ervaar je dat je tijd niet te lichtvaardig moet verkwisten. Je wilt je energie zo effectief mogelijk aanwenden, al helemaal waar het relationele kwesties betreft. Ook moeizame keuzes horen daarbij, en juist die moeten niet op de achtergrond raken.

Ze zingt over uitgestelde beslissingen op dit album. Liedjes die gaan over hartzeer, verlies, maar ook momenten van hernieuwd inzicht, hoop. Catherine verkeert in de luxe positie dat ze een studio aan huis heeft op Prince Edward Island. Veertien songs maar liefst bevat Coyote. Songs die je de tijd moet gunnen om in te zinken.Releasedatum:
11/10/2019