a3581983440_10

Daniel Norgren

Daniel Norgren Live

Categorie:

door Rein van den Berg

06-08-2021

Naarmate Corona wegebt neemt het muziekaanbod weer toe. Ondanks de pandemie verschenen met regelmaat platen, maar de echte vaart was eruit. Voor mij persoonlijk was dit niet vervelend, het hielp mij bij het verder focussen op een kernverzameling. Magere platen afstoten hoort daarbij. Er is niet langer de behoefte alles te willen bezitten. Wel is gebleven, heb ik gemerkt, een noodzaak naar muziek. Ze hoeft niet altijd nieuw of vernieuwend te zijn. Het moet puur aanspreken, verder niets, punt! Of het nu vinyl is, of een cd, of een download, het kan allemaal waardevol zijn. Het hoeft ook niet technisch ultiem te zijn. Dat waren de eerste Bluesplaten ook niet. Echter wanneer ik mag kiezen dan liever een puntgave geluidskwaliteit. Het viel mij ook op, deze laatste twee jaar, dat ik blijf hangen bij gevestigde namen. Soms zelfs teruggrijp naar de artiesten uit mijn jeugd. Graag blijf ik artiesten volgen waar ik een hoge pet van op heb. Het zijn er veel om te noemen, maar hoef daarentegen niet per se van ieder album zo nodig een fysieke geluidsdrager te bezitten. Uiteindelijk ben ik mij gaan beseffen dat ikzelf ook maar beperkt houdbaar ben.

Live van Daniel Nordgren is een dubbelplaat waarop nummers zijn te horen van zijn laatste vier albums. Wellicht om de exclusiviteit te bevorderen verscheen Live voor de verandering niet op cd. Ik heb niet al zijn platen, maar deze live uitvoeringen spraken mij enorm aan. Rauw en zonder opsmuk. Negen nummers uitgesmeerd over vier plaatkanten opgenomen live in Europa, van vlak voor de pandemie. Ik heb een aantal klassieke live-albums in de kast staan. Van Townes van Zandt, van Van Morrison, The Allman Brothers, Tindersticks en Bill Callahan, om een paar te noemen. Deze live opnames van Norgren sloten uitstekend aan op mijn verwachtingen. Sommige artiesten komen voor mij live beter tot hun recht dan bij hun regulier geproduceerde platen. Doen meer tijdloos aan voor mijn gevoel. Lang uitgesponnen nummers vind je op Live. Gitaarspel dat aangenaam is gegipst rondom de onderhoudende zang van Norgren, en voortborduurt op de constante bas van Anders Grahn en de drums van Erik Bertntsson. Mocht je de vinyl versie te prijzig zijn, dan heb je al voor een paar euro’s zijn album ge-upload. Live geeft een geweldige indruk van hoe deze artiest op het podium tot recht komt. Mocht je zijn vergeten waarom je graag naar concerten ging, dan helpt dit album om je geheugen op te frissen. Muziek leeft, en dat is wat je wil horen. Dat je leeft.

Label:
SuperPuma Records


Releasedatum:
15/01/2021