71kDeBHuPFL._SL1200

Mariachi Los Camperos

De Ayer Para Siempre

Categorie:

door Rein van den Berg

27-10-2019

Waar ligt de grens waar folk zich ontpopt tot folkloristische proporties. Wanneer is, of wordt, muziek uit de Amsterdamse Jordaan van dusdanig proporties dat het gekenmerkt kan worden als authentiek of zelfs smaakvol. Zolang de muziek overeind blijft, en zich reduceert tot een nep geheel is er volgens mij niets aan de hand. Wellicht is dit alles een mechanisme tussen stemming, herkenning en erkenning. Eén voorwaarde is wellicht: je op je gemak voelen binnen een bepaalde omgeving. Een factor als “erbij horen” lijkt mij een randvoorwaarde.

Het zou mooi zijn wanneer je tijdens een vakantie in Mexico niet slechts toerist bent, maar tijdelijk op kan gaan in de anonimiteit, om optimaal te genieten van een oprecht Mariachi optreden. De Cubaanse Buena Vista Social Club werd altijd in één adem genoemd met Hotel Nacional de Cuba in Havana, echter toen de oorspronkelijke musici er niet bij waren werden de live-uitvoeringen helaas al snel een toeristisch lokkertje, heb ik ervaren. Zij waren slecht een vage herinnering aan de originele bezetting die optrad met Ry Cooder in het Amsterdamse Carre.

Goede smaak laat zich moeilijk vangen als absoluut feit, en dat zal altijd zo blijven. Mijn kennis van de Spaanse taal, of de geschiedenis van Mexico, en zijn tradities, ontbreken volledig. Het is niet anders, maar dit lijken mij factoren die mede van belang zijn om de beleving van Mariachi extra te ervaren. Ik ben dan ook dankbaar dat Smithsonian Folkways voor mij deze selectie onder de aandacht heeft gebracht, en niet alleen voor mij. Deze plaat, De Ayer Para Siempre, brengt Mariachi-muziek op volstrekt authentieke wijze tot leven.

Mariachi Los Camperos haalt voor mij de unieke sfeer naar boven van de muziek die geworteld is in de Mexicaanse cultuur. De emotievolle zang vloeit als vanzelfsprekend samen met violen, trompet, harp, en de meer specifieke snaarinstrumenten zoals de kleine Vihuela gitaar, en zijn grote broer, de Guitarron. Natividad Cano, oprichter van de originele bezetting van Mariachi Los Camperos, is overleden. De band wordt nu geleid door Jesus “Chuy” Guzman. Hij zet de herinnering aan Cano verder door de nummers op dit album voortreffelijk door zijn band tot uitvoering te laten brengen. De nummers die worden vertolkt zijn overigens minstens zo geworteld als de stijl waarin ze worden uitgevoerd. Mijn schoonvader was altijd gecharmeerd door deze muziekstijl. Muziek die vanuit het hart wordt aangestuurd, en zonder omhaal appelleert de emotie volgens beproefd recept. Volksmuziek pur sang.

Label: Smithsonian Folkways Recordings


Releasedatum: 23/08/2019