johnrmiller_depreciated_albumcover-e1626702427912

John R. Miller

Depreciated

Categorie:

door Rein van den Berg

14-10-2021

Onlangs las ik dat John R. Miller, samen met J.P. Harris, een aantal concertdata heeft vastgelegd in maart 2022 (Amsterdam en Venlo werden genoemd). Wanneer je van bluegrass/country houdt, dan is deze Miller, wat mij betreft, een serieuze kandidaat om nader via een liveoptreden van te genieten. Ik weet niet op hij welbespraakt is, maar hij lijkt mij wel een authentieke vertegenwoordiger van zijn genre. Zijn laatste cd, Depreciated, bevestigt waarom hij het beluisteren waard is. Dit is zijn derde plaat en ligt in het verlengde van eerdere platen waarin hij een leven/wereld schetst met zowel hoopgevende als ontmoedigende songs. Metaforisch gesproken neemt hij je mee over de stoffige wegen die horen bij een americanalandschap, en dan vooral die van zijn thuisbasis, West Virginia.

Je merkt aan de productie dat meer mogelijk is, vergeleken met eerdere twee platen. Deze nieuwe heeft, qua sound, meer body dan zijn vorige twee, terwijl de songs in dezelfde kwalitatieve lijn liggen. Bij het toenemen van de naamsbekendheid volgt, financieel gezien althans, een ruimer perspectief.

Dit is zijn eerste voor Rounder Records, en hij maakt het gestelde vertrouwen in hem waar. Zou R. Miller degene zijn die de fakkel overneemt van enigszins vergelijkbare artiesten die hem voorgingen? Hij weet de essentie, zoals je die bij John Prine-songs vindt, te vangen, en bezit daarnaast de wrange humor van Clark. John R. Miller is verhalend/beschouwend en weet de luisteraar aan zich te binden. Ach, laat ik cde verwachtingen niet al te hoog opschroeven. Laat John R. Miller zichzelf lekker ontwikkelen, en met een beetje goede wil ontstaat vanzelf iets moois. Het begin is er alvast, en dat is allerminst onverdienstelijk. Klasse songs als Shenandoah Shakedown geven de richting aan. Gewoon eens gaan luisteren! Er is meer dan pointless jobs and lonesome songs.

Label:
Rounder Records


Releasedatum:
16/07/2021