a1490884202_10

Arlo McKinley

Die Midwestern

Categorie:

door Rein van den Berg

13-10-2020

Arlo McKinley pakt lekker rauw uit. Zijn teksten zijn zonder omhaal, de uitvoeringen zijn zonder uitzondering ongepolijst en zijn stem sluit aan op dat plaatje. Als het moet haalt hij het uiterste uit zijn longen om zijn songs extra kracht bij te zetten. Wanneer je bedenkt dat zijn vorige cd, Arlo McKinley and The Lonsesome Sounds, live werd opgenomen in 2014 hebben we even mogen wachten op diens opvolger.

Die Midwestern is gestoken in een mooie sobere zwartwitte hoes, aanmerkelijk meer stijlvol dan die van zijn debuut. Qua muziek wordt de lijn echter onvervalst doorgezet. Wellicht stond nu meer op het spel. Ging hij de verwachting waarmaken? Zeker. Arlo moet het hebben van zijn zeggingskracht. Het zijn de songs en de daar bijhorende zang, en die is opnieuw zeer aansprekend. Wanneer ik de musici vergelijk van zijn debuut met die van Die Midwestern dan is er geen overeenkomst. Een volstrekt andere crew. Aangezien Arlo zelf de enige overeenkomstige component is lijkt mij dat veelzeggend. Ondanks dat hij nu actief is op Oh Boy Records (John Prine’s label), krijgt hij voldoende ruimte om zijn ding te doen. Het heeft geresulteerd in een puntgave americana plaat.

De kwaliteit van de songs varieert. Een tearjerker als She’s Always Around is wellicht niet zijn sterkste, maar tegen de borst stuiten doet het mij evenmin. Prachtige nummers als The Hurtin’s Done doen de mindere broeders met gemak ondersneeuwen. Dit is het soort americana waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Knipoog naar de country is er vanzelfsprekend, maar gedoseerd. Ik vermoed dat Arlo geen geweldige gitarist is, want voor het betere gitaarwerk werd aangetrokken Matt Ross-Spang, en Will Sexton voor de elektrische dynamiek. Overigens, ook in de meer rustige songs komt Arlo uitstekende uit de verf. Once Again is mooi door eenvoud. Sterke songs, geweldige zang en een uitgekiend team zorgen voor een uitermate evenwichtig vervolg.       

Label:
Oh Boy Records


Releasedatum:
14/08/2020