Down & Out

Various Artists

Down & Out – The Sad Soul Of The Black South

Categorie:

door Ed Muitjens

23-05-2020

Toegegeven, ze mogen dan, sterk generaliserend natuurlijk, een nogal oubollige manier van humor hebben maar Duitsers hebben doorgaans wel een goede muzieksmaak. Zo groeide ik als tiener op met, ook voor mij, onvergetelijke nachten gevuld met Rockpalast. Het waren ook onze oosterburen die in de jaren ’60 bluesgrootheden als Sonny Boy Williamson, Muddy Waters en Howlin’ Wolf naar hun theaters wisten te halen om daar schitterende tv-opnamen van te maken. En Duitsland is onder meer de thuishaven van het Trikont label. “The worlds oldest independent record label” staat op hun site vermeld.

Het label brengt ook verassend goede compilaties uit zoals Down & Out – The Sad Soul Of The Black South, een collectie soulparels uit het diepe zuiden en uit een “ver” verleden. Want zo mag je de jaren ’60 inmiddels wel typeren, toch? De tegen de haren in strijkende nasynchronisatie van Bonanza laat zelfs nu nog steeds haar sporen na, want de groot in het boekwerkje geplaatste opmerking “Ein geschmack von Gott” doet herinneringen oproepen aan een op de lachspieren wekkende conversatie tussen Hoss Cartwright en Little Joe uit die beroemde westernserie. “Dat hätten Sie besser weglassen sollen” was de in mijn steenkolenduits opborrelende gedachte.

Maar goed, ondanks het feit dat je op het album enkele tracks aantreft die ook op andere compilaties te vinden zijn (Doris Allen – “The shell of a woman” / Bettye Lavette – “Let me down easy”) krijg je toch ook veel onbekend, obscuur maar nagenoeg altijd schitterende liedjes voor de spreekwoordelijke soulkiezen. Het opmerkelijke “Dead” van Ede Robin (let op dat fijne orgeltje aan het eind) heb ik nooit ergens anders op een compilatie zien verschijnen. De afgewogen mix tussen bekende soulgiganten als Bobby Bland, O.V. Wright, in combinatie met deze onbekende muzikanten, laat zien dat kwaliteit niet altijd een rol heeft gespeeld in het al dan niet vergaren van eeuwige roem.

Deze heerlijke soulcompilatie uit 1998 is deze week weer eens in onze cd-speler beland en wederom heb ik met ongelooflijk veel plezier geluisterd naar deze nummers. En soms geprobeerd om mee te zingen maar volgens de blik van mijn buurman, die ik tegenkwam toen we gisteren onze groencontainers ophaalden, is dat geen onverdeeld succes geweest. Ik heb zelfs voor het eerst het tekstboekje in de Duitse taal gelezen (de Engelse tekst vind je er ook in terug). Het deed me bijna verlangen naar een aflevering van Bonanza, volledig en wel nagesynchroniseerd in het Duits welteverstaan. Maar goed, er zijn grenzen natuurlijk. Letterlijk en figuurlijk.