Dylan Leblanc: Paupers Field

Categorie:

door Rein van den Berg

02-09-2010

Op het forum van http://www.johnnysgarden.nl kwam deze nieuweling ter sprake. Ik had nog nooit van de brave borst gehoord. Vanwege een stortbui belandde ik in een mooie platenzaak (Ja, ze bestaan nog!). Met de naam “LeBlanc” in mijn achterhoofd besloot ik – in afwachting van de regen – tot een luisterbeurt. Na mijn eerste beluistering van Paupers Field was ik nog niet helemaal overtuigd, maar dat zich iets bijzonders afspeelde was duidelijk. Een geluid met herkenbare elementen. Ik hoorde referenties aan Gram Parsons, Neil Young, en ook onze eigen Tim Knol (Bij aankoop wist ik Tim’s vinyl single Sam te bedingen – en verdikkeme laten we wel even beseffen, deze “Horinees” is genomineerd voor een Edison!) De slidegitaar speelt een magistraal mooie rol op dit album. Zelden een recente plaat gehoord waarbij dit instrument met succes zo centraal staat. Beslist niet iedere countryplaat kan mij bekoren, en gelukkig is de reikwijdte van Paupers Field een stuk ruimer. Toch grijpt deze plaat qua roots terug op countrymuziek, en dan ten tijde van een periode waarin acts als The Flying Burrito Brothers en The Buffalo Springfield de rurale muziek populair gingen maken. Dylan LeBlanc wordt dit jaar twintig en komt uit Louisiana. Zijn vader is een sessie-speler, en is ook op dit album prominent aanwezig. Het dankwoord lezend heeft hij zijn zoon exact de juiste impulsen gegeven. Opnames vonden plaats in de Fame Studios in Muscle Shoals te Alabama (thuisfront van pa). De plaat lijkt bij eerste beluistering ietwat vlak, maar krijgt veel meer diepte na meerdere luisterbeurten. De onderkoelde instrumentatie komt steeds verder tot leven. Een boeiend akoestisch geheel dat ik niet graag aan mij voorbij had willen laten gaan. Niet iedere plaat die uitkomt is betekenisvol, maar tot die categorie reken ik Paupers Field allerminst. Een opmerkelijk hedendaags album dat op sfeervolle wijze verwijst naar vervlogen tijden, en daar een bescheiden “Southern Touch” aan toevoegt.