_SS500_-71d655af-bd0b7f65071b966515521ad41fa11e4d

Ethan Gold

Earth City 1: The Longing

Categorie:

door Rein van den Berg

23-08-2021

Niet dat ik recent ontdekte dat ik behoudend van aard ben, echter qua muzikale voorkeur is dat min of meer toch ook van toepassing. Ooit dacht ik dat deze inschatting anders was, maar de tijden zijn veranderd. Ik blijf het liefst bij iets wat niet al te veel afwijkt van wat mij al aansprak. Het nieuwe album van Ethan Gold, Earth City 1 deed mij opnieuw beseffen dat ik moeilijk keuzes maak. Ik kan niet anders stellen dat Ethan Golds nieuwe plaat bleef intrigeren. Een ambivalent gevoel. Ergens verfrissend, en nieuw, anderzijds schatte ik zijn nummers ook een beetje als gezocht en apart. Je hebt van die platen die doen het voor je, en er zijn er die terzijde worden gelegd, maar deze bleef daar tussenin hangen. Vond ik dit nu leuk, of niet? Die vraag bleef spelen. Ik meende een raakvlak te horen met de muziek van Andy Pratt. De vroege albums van Pratt vond ik prachtig, terwijl die ook niet als alledaags waren te bestempelen. Wellicht beter om mij maar bij die vergelijking neerleggen, en Ethan Gold en zijn muziek toelaten.

Earth City 1; The Longing, ik kan mij voorstellen dat er luisteraars zijn die minder volharding nodig hebben om het album op waarde te schatten. Zijn debuutplaat van 2011 Songs from a Toxic Apartment werd eveneens verdeeld ontvangen. Naast enthousiasme was er ook afkeuring en onbegrip. Ethan blijkt in 2013 een hoofdwond te hebben opgelopen, wat het voor hem onmogelijk maakte een opvolger te maken. Het is niet anders. Gelukkig lijkt de schade nu hersteld. Wat de precieze oorzaak ook was, hij is weer terug aan het muziekfront. Ik kan mij voorstellen dat liefhebbers van Toxic Apartment een bescheiden vreugdesprongetje hebben gemaakt nadat ze hebben gehoord dat er nu eindelijk een opvolger is.

Ethan Gold is muzikaal gezien enorm veelzijdig. Hij is een componist, multi-instrumentalist, producer en uitvoerend artiest. Doet de dingen op zijn manier. Veel van zijn nummers zijn piano gedreven, maar beschikken over vindingrijke arrangementen. Muziek die zich niet na één luistersessie laat inpalmen. Voor mij bleek dat ik over een lange adem moest beschikken om Earth City 1 op waarde te schatten. Zoals al eerder benoemd, wellicht is dit voor andere luisteraars een piece of cake, maar die zitten dan ongetwijfeld al op de juiste golflengte. Mij heeft dat extra tijd gekost. Het album Earth City 1: The Longing bevat Popmuziek van het zuiverste soort. Toch maar even proberen kan ik slechts zeggen. Het zou zomaar in goede aarde kunnen vallen.

Label:
Elektrik Gold


Releasedatum:
11/06/2021