91Jhx141oLS._AC_SL1500_

Anya Hinkle 

Eden and her Borderlands

Categorie:

door Rein van den Berg

15-08-2021

Anya Hinkle schijnt al een tijdje actief te zijn in de muziekwereld, naar wat ik lees, maar de titel Eden and her Borderlands kun je beschouwen als haar solodebuut. Ze neemt ons op dat album mee door het muzikale landschap, dat zich laat aanhoren als een mooie mix tussen bluegrass en country. Oprechte traditionele muziek, vind ik, meer authentiek Amerikaans kan bijna niet. Ze schrijf haar eigen materiaal, en de nummers op Eden zijn dan ook overwegend van haarzelf. Er zijn twee covers: een van Gary Davis, en een van RB Morris. Bovendien brengt ze What’s it Gonna Take ten gehore, een nummer dat ze schreef met Graham Sharp.

Ik kende deze dame niet, maar heb in de afgelopen dagen al luisterend een meer dan uitstekende indruk gekregen van het album Eden and Her Borderlands. Overigens, wanneer No Depression er het fijne van blijkt te weten (Anya was door deze digitale muzieksite opgemerkt) dan mag je dat gewoonlijk als een aanbeveling beschouwen.

Dit album bestaat uit elf liedjes waarop uitsluitend snaarinstrumenten een rol spelen, naast de zang van Anya Hinkle. Een heerlijke bedachtzame ballade als My Faithfull Sparrow is, naast gitaar, voorzien van bas en cello. Er wordt lekker geplukt her en der, te horen zijn dobro, banjo, pedal steel en clawhammer banjo. Het instrumentale Beyond the Shores of Darkness is een wegdroomnummer. Het kabbelt rustgevend door. Het gezelschap komt iets meer op dreef in het niemendalletje Why Women Need Wine.

De meeste nummers laten een vrouw aan het woord die iets te vertellen heeft, en tegelijkertijd van finesse houdt. Wanneer ik een vergelijking zou mogen trekken, dan is de naam van Diana Jones de eerste die mij te binnen schiet. Daar wil ik meteen aan toevoegen dat Anya Hinkle minder zwaar valt. Bedachtzame muziek van haar. Ze leeft haar leven, net als iedereen, en deelt een aantal alledaagse en herkenbare observaties. Het zijn in ieder geval niet de teksten van iemand die bij de pakken neerzit.

Label:
Organic Records


Releasedatum:
16/07/2021