R-10885377-1505935764-3040.jpeg

Edwina Hayes

Good Things Happen Over Coffee

Categorie:

door Rein van den Berg

30-12-2010

Je moet van goeden huize komen wil je een acceptabele eigen compositie plaatsen na een coverversie van Cohens magistrale Famous Blue Raincoat. Edwina Hayes lijkt dit soort hindernissen moeiteloos te nemen. Zowel haar uitvoering van dat klassieke nummer alswel de klasse van haar eigen Tell Me So stellen allerminst teleur.

Edwina Hayes maakt deel uit van het vernieuwende elan, waarmee de Britse folkmuziek zijn rentree poogt te maken. Ook Edwina’s verstilde What Happens Now klinkt van allen tijde na haar uitvoering van John Prine’s Speed of the Sound of Loneliness.

Iedereen die haar vorige plaat kent weet dat Edwina er niet de persoon naar is om met Good Things Happen Over Coffee over één nacht ijs te gaan. Het beeldende songmateriaal lijkt opnieuw minutieus aan elkaar te zijn gesmeed. De broodnodige artistieke chemie is op deze nieuwe Hayes-plaat hernieuwd aanwezig. De instrumentatie beperkt zich tot de akoestische, en dan overwegend tot Edwina’s gitaar. Sommige artiesten kunnen nummers dragen uitsluitend op basis van hun zang en gitaar, en ook Edwina behoort zondermeer tot deze illustere categorie.

Warm en intiem zijn volgens mijn bescheiden opinie de kernwoorden van deze mooie, doch bitterzoete plaat. Dit album weet met het songmateriaal als geheel een hechte eenheid te creëren. De coveruitvoeringen worden voorzien van een specifieke Hayes-gloed, en vallen als vanzelf tussen het originele werk. Het mede door Boo Hewerdine geschreven hoopgevende This is not the End, it’s Only a Bend in the Road misstaat tenslotte allerminst bij Edwina’s versie van de Billy Nichols song I can’t Stop Loving You.

Het nummer dat de meesten van ons ongetwijfeld kennen in de Leo Sayer-uitvoering sluit tenslotte een zeer geslaagd introspectief album af. Het paradoxale Go Crazy, gedomineerd door Fender Rhodes, lijkt een opsomming van Edwina’s gevoelens. Enerzijds uit de band willen springen, anderzijds getemperd door zwaarmoedigheid. Nog even volhouden, want dan worden de dagen weer langer. Een album om te koesteren.