Eggs & Marrowbone: The Art of the Murder Ballad

The_Bullfight

The Bullfight

Op de lagere school werd me al snel duidelijk dat geschiedenis vooral over de slechtheid van de mens gaat. Je werd volgestouwd met feiten over moord en doodslag, zoals Bonifatius die in 754 nabij Dokkum vanwege zijn geloofsovertuiging werd vermoord. Maar ook vaak om politieke redenen, zoals bij de gebroeders Johan en Cornelis de Witt die op 20 augustus 1672 in Den Haag werden gelyncht door leden van de plaatselijke schutterij. Dit ongetwijfeld afschuwelijke tafereel inspireerde de schilder Jan Baen meteen tot het vastleggen ervan op canvas. Een afbeelding hiervan is terug te vinden in het bijzonder fraaie boek, dat bij de cd Eggs & Marrowbone van de Rotterdamse groep The Bullfight hoort.

Al jaren liep Thomas van der Vliet met het idee rond om over het thema murder ballad een boek met cd uit te geven. Zo’n anderhalf geleden trok hij de stoute schoenen aan en vroeg aan bekende en minder bekende kunstenaars uit diverse disciplines hun licht te laten schijnen over dit intrigerende onderwerp.  Zo vind je tattoo-koning Henk Schiffmacher terug, die uiteraard een verwijzing maakt naar zijn hoofdberoep. Of een gedicht van Bart Chabot, hij was niet alleen een boezemvriend van Herman Brood, maar schreef bijvoorbeeld in het verleden ook mooie columns voor Oor. Daarnaast een paar foto’s uit een grijs verleden, maar het overgrote deel zijn recente werken, veelal fraaie schilderijen.

Daartussen is niet toevalligerwijs een afbeelding van Nick Cave te vinden. Al heel lang vormt hij een inspiratiebron voor The Bullfight, misschien vormde diens album Murder Ballads wel het beginidee voor dit ambitieuze project. Hierop vertolkt Cave bekende murder ballads, waaronder Henry Lee met PJ Harvey. Cave haalde overigens de mosterd, net als bijvoorbeeld Bob Dylan, uit de door Harry Smith samengestelde box Anthology of American Folk Music, dat gezien kan worden als de bijbel op het gebied van country, folk en blues.

En zo werd The Bullfight weer geïnspireerd om een album vol zelf geschreven murder ballads te maken. Hun folk- en popnoir klinkt zoals gebruikelijk vertrouwd in de oren. Gastrollen zijn weggelegd voor Birgit Schuurman, Mark Ritsema en The Belladonnas. De hoes van de cd werd gemaakt door Eline, de vrouw van Thomas. Erwin Zijleman van het populaire muziekblog Krenten uit de pop schreef het artikel “The Murder Ballad in Past, Present and Future.”

Gezien de fraaie muziek, maar ook het schitterende boek, ziet die de toekomst van de murder ballad er zonnig uit. De boekpresentatie zal donderdag 7 november plaatsvinden in Rotown, toegang is gratis. De overige optredens zijn te vinden op hun website.

Eggs & Marrowbone: The Art of the Murder Ballad
The Bullfight

Theo Volk

3-11-2019


Label:
Brandy Alexander


Releasedatum:
11/11/2019

Website